Izveštaj o radu radionice stripa i ilustracije

04/12/2017

IZVEŠTAJ O RADU RADIONICE STRIPA I ILUSTRACIJE

 

U prostoru dvorca Eđšeg u Novom Saduu organizaciji Kulturnog centra Novog Sadaod polovine avgustado kraja decembra 2017. godine, organizovane su besplatne interaktivneedukativnokreativne radionice stripa i ilustracije pod nazivom „Strip kao tabla, koje je u svojstvu predavača realizovala Marija Šavijamagistar višemedijskih umetnosti.

Radionice su pokrenute kao deo nastupajućeg obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Bačke, Banata, Baranje i Srema Srbiji, te su  kao takve, uz slobodne teme, bile prožete i motivima sećanja na ličnosti  i dela ljudi od nacionalnog i kulturnog značaja za srpsku državu i narod, poput Jove Jovanovića Zmaja, njegovog časopisa Neven“, Dositeja Obradovića i drugih.   

Radionice su osmišljene kao porodične, sa namerom da se promoviše zajednički stvaralački rad  mladih i odraslih, sa akcentom na roditelje sa decom,  i kao takve promovisane su putem društvene mreže fejsbuk, putem plakata i TV gostovanja.

Za pet meseci, održano je ukupno sedam radionica od po 120 minuta, kroz koje je prošlo nekoliko desetina dece i odraslih, na kojima se od učenja osnovnih likovnih elemenata došlo i do kreacije samog stripa, odnosno scenarija i striptabli.

Fotografije, kojima je KCNS kontinuirano beležio stvaralački rad Novosađana, kao i najbolji radovi za koje je plan da budu izloženi u prostoru KCNS-a, govore da Novi Sad sigurno korača ka tome da 2021. godine bude Evropska prestonica kulture.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja