Извештај о раду КЦНС 2012/2013.

15/01/2014

2012. (НОВЕМБАР/ДЕЦЕМБАР)

 

     Потписивањем уговора о сарадњи са Центром за социјални рад омогућено је штићеницима Сигурне дечје куће и Дневног боравка да уметничке садржаје у Културном центру редовно користе, али и да сами учествују у њиховом стварају.

Покренуте су разне хуманитарне активности: представа и пакетићи за децу из Центра за социјални рад, подела пакетића на Штранду, посета старима у Геронтолошком центру Новог Сада, посета Влада Георгиева ШОСО „Милан Петровић” и потписивање петиције родитељ-неговатељ.

Организовали смо прву јавну прославу Божића у Новом Саду, по грегоријанском и јулијанском календару.

Имамо нови сајт установе, обновљена је рачунарска опрема и уведен најбржи оптички интернет. КЦНС је постао прва српска јавна установа која је набавила водећи светски програм за пројект менаџмент, који се производи код нас у Новом Саду.

Око 40.000 Новосађана и гостију из света дочекало је нову 2013. годину на новосадском Тргу слободе уз омиљене извођаче и величанствен ватромет.

 

 

 

2013.

 

Активности по редакцијама КЦНС

 

Филмска редакција:

У оквиру 17. фестивала Европског и независног филма „ЕУРО-ИН ФИЛМ“ приказано је више од 250 филмова који су разврстани у 32 тематске целине.

За време манифестације 11. Дани италијанског филма приказано је тринаест италијанских филмова овенчаних најзначајнијим наградама у свету кинематографије.

Такође, поред многобројних фимских циклуса приказано је око 500 филмских пројекција које припадају редовном програму филмске редакције.

 

Музичка редакција:

Реализовано је 25 концерата.

Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд  имала је више од 80 полазника, од којих је било 10 студената из Дортмунда. То је изузетан успех једне специјализоване радионице, јер су се ове године пријављивали полазници из градова ван Новог Сада.

     Јубиларни 15. Новосадски џез фестивал 2013. био је сачињен од уводних активности (Музеј џеза Миђе Блама, изложба, два концерта), главног концертног програма који је обухватио концерте 12 ансамбала, као и пратећи програм (џем сешни и две радионице). Препуна Велика сала Српског народног позоришта сваке вечери концертног програма, као и веома позитиван рејтинг фестивала у земљи и региону, свакако потврђују изузетну важност овог Фестивала, по ком је Нови Сад већ годинама познат.

У оквиру ове редакције је рађен Фестивал ауторске музике „Поезика“ који је у овом извештају у одељку „Новине и иновације у КЦНС“.

 

Сценска редакција:

Позоришна публика имала је прилику да ужива у четири позоришне представе које је Културни центар Новог Сада радио или у самосталној или у копродукцији са другим позоришним институцијама.

     40. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра „ИНФАНТ“ може се похвалити богатим главним програмом (12 представа), али и пропратним (једна изложба, 12 округлих столова, 2 представе и једна трибина).

 

Књижевна/говорна редакција:

Говорна редакција је у 2013. години реализовала 88 програма од којих су најпосећеније Психополис трибине (на досадашњих 13 трибина присуствовало је више од 3.000 посетилаца, дакле више од 200 по програму).

Новосадска публика је била и ПРВА у земљи која је била у могућности да уживо, на књижевном програму, организованом само неколико дана по добијању награде, чује добитника најпрестижније књижевне НИН-ове награде, књижевника Александра Гаталицу.

Овогодишњи, седми Међународни фестивал прозе „Просефест“ је и ове године првенствено младима дао прилику не само да се сретну са најбољим писцима данашњице, већ и да кроз додир са књигом крену њиховим путем. Како је најважнији циљ овог фестивала приближавање уметнички врхунске прозе младима, од изузетног значаја је што се ове године проширила сарадња са три на пет новосадских гимназија. Додељена је Награда „Милован Видаковић“ писцу Давиду Албахарију.

Веома је значајно што је Књижевна редакција осмислила и реализовала нови циклус програма „Тумачења поезије“ у оквиру којег стручњаци из те области тумаче одређену песму наших најистакнутијих песника из историје књижевности, прилагођено школском програму. Тај програм се реализује и у нашем простору,али и у школама, а ради се и продукција у пројекту „Поетски театар“, тако да је кроз овај програм КЦНС још уже повезан са образовном јавношћу у свом граду.

 

Ликовна редакција:

У наша три изложбена салона организовано  је више од 75 изложби.

У оквиру пројекта АРТ ЛИНК, одржан је други део размене са немачким уметницима, члановима удружења Хаус 10 у Фурстенфелдбруку. Приређене су две изложбе наших уметника у Немачкој, одржан десетодневни симпозијум са колегама из Немачке уз велику медијску пажњу, изузетну посећеност, значајну подршку градских власти града домаћина, као и Генералног конзулата Србије у Минхену. Вођени су и успешни преговори и заказани термини за Арт линк 2 са уметницима из Аустрије, а започети су и преговори са уметницима из Полјске, Словачке и Мађарске.

КЦНС је учествовао и у реализацији овогодишњих Дунавских дијалога, велике међународне ликовне манифестације, између осталог и као домаћин изложби три изузетна уметника европске ликовне сцене (Ева Петрич, Виктор Хулик и Наташа Теофиловић). То је подразумевало и сарадњу са Аустријским Културфорумом, који је поред тога помогао и реализацију изложбе значајног аустријског уметника Фрица Рупрехтера одржане у Ликовном салону.

У области видео и дигиталне уметности, Андреј Тишма је одржао 24 предавања на којима је представио различите уметнике и видео фестивале из целог света.

Од бројних програма које је КЦНС организовао у оквиру Ноћи музеја издвајамо пројекат организован у мобилној лабораторији испред Културног центра Новог Сада у Католичкој порти, где су пролазнике дочекивали Фото-номади, Предраг Узелац, Миша Кескеновић и гост из Словеније Борут Петерлин, који су демонстрирали читав поступак израде колодијумске фотографије, технике израде фотографије из 19. века.

 

Часопис „ПОЉА“:

Редакција за издавачку делатност је објавила 6 редовних бројева часописа „Поља“ у електронском и штампаном облику у двомесечним свескама и остварен је и издавачки план у едицијама „Анаграм“, „Антићеви дани“ и „Просефест“. Објављено је укупно 12 наслова.

 

Антићеви дани

Као и претходних година, за 6. Антићеве дане су се удружиле све редакције КЦНС и кроз богат тродневни програм на достојан начин представили живот и дело сликара, музичара, режисера, писца, песника и новинара – Мирослава Мике Антића.

Увођење новина и иновације у КЦНС

 

Након израде новог визуелног идентитета на нашу фасаду постављена је четворојезична табла  и постављен ћирилички светлећи натпис. Био је то први знак повратка равноправности писама након деценија повлачења ћирилице са јавних натписа у центру Новог Сада.

Обележавали смо и тужно сећање на жртве холокауста, пре свега као суорганизатори 71. годишњице Новосадске рације. Угостили смо прву изложбу о логору Јадовно у Србији и учествовали у подизању првог споменобележја жртвама Рације на месту њиховог страдања – Штранду.

Од ове године редовни програм КЦНС је богатији за серије месечних трибина на различите теме из области политике, маркетинга, психологије и тема које првенствено занимају студентску популацију. Посећеност ових трибина је изузетна, воде се и двочасовне дебате након званичног дела програма.

Испуњен је циљ манифестације Културно лето на Штранду, да посетиоцима градске плаже (чији број може да достигне и до 15000 људи по дану) приближимо културу и уметност и пружимо едукативне, корисне и занимљиве садржаје без обзира на године.

Реализовањем првог Фестивала регионалне ауторске музике „Поезика“ подржали смо једну сцену која се наметнула међу обожаваоцима музике, која је уметничка, која има песничку дубину, и где се гитара и глас сусрећу са заиста високом уметношћу.

Змај Јовина улица је за време манифестације „1150” била велика азбука на отвореном, а слова која су се вијорила на заставама подсетила су пролазнике на мисију Ћирила и Методија – апостола најзаслужнијих за писменост словенских народа.

Поводом два века од рођења црногорског песника Петра ИИ Петровића Његоша, Прво београдско певачко друштво и глумац Петар Божовић, у Великој сали Културног центра Новог Сада интерпретирали су избор из дела Његошевог спева „Луча микрокозма”. Кроз прво извођење овог дела, новосадска публика имала је прилику да се увери у бриљантност Његошевог стваралаштва, коју су Божовић и Певачко друштво верно пренели.

Изузетан значај пројекта Дигитализације (убројчавања) културне баштине Новог Сада био је очигледан након веома успешне и атрактивне јавне презентације бројчане баштине, која тренутно има око 200 садржаја доступних за претрагу, и која спада у три најсавременије платформе у свету. Овом платформом Нови Сад показује да је већ лидер у области информационих технологија, за шта смо добили честитке не само од домаће стручне јавности, већ и од једне од водећих светских институција у овој области – Дигиталне (бројчане) јавне библиотеке Америке.

Покренут је нови циклус програма „Савремено културно стваралаштво националних мањина у Војводини“, изузетно важан за неговање суживота. Програми су организовани двојезично, а у оквиру њих су промовисана дела уметника, припадника мањинских заједница.

Културни центар је остварио сарадњу и са „Малом школом анимације“ у пројекту „Време је за анимацију“ који је трајао од октобра 2013. до јануара 2014. године. Сарадња  је резултирала са два анимирана филма у продукцији Културног центра. Први филм „Ми живимо у Новом Саду“ рађен је и у сарадњи са вороњешким студијом за анимацију „Чајка-стајка“ и представља мали допринос најмлађих грађана Новог Сада који су показали жељу да учествују у великом пројекту свога града и да му помогну у кандидатури и добијању титуле „Европске престонице културе“. Други филм, „Легенда о божићном дрвету“, представља део хуманитарне божићне акције којом су прикупљени поклони за децу из Центра за социјални рад.

Организација низа културних догађаја поводом обележавања 250 година од формирања Шајкашког батаљона, а последњи програм у вези са тим је била организација премијере документарно-историјског филма „Шајкашки батаљон“, као трајно сведочанство о славној историји српског народа.

Обележавање Нове године и Божића, за дочек 2014. године, КЦНС је довео поново врхунске извођаче и омогућио Новосађанима и гостима из других градова и држава да се одлично, бесплатно и безбедно проведу на главном градском тргу.

По други пут Културни центар Новог Сада организовао је манифестацију која је посвећена Божићу и инсиприсана духом Божића, како по грегоријанском, тако и по јулијанском календару. По уметничкој концепцији, промовисан је значај, као и богата традиција хорске музике у Новом Саду и за програм по јулијанском и за програм по грегоријанском календару. Било је то први пут да на једном месту учествује толико хорова у Новом Саду, а да се не ради о њиховом такмичењу.

     КЦНС отворен за грађане – Културни центар Новог Сада је поред успеха у сопственим програмима широм отворио врата за програме грађана и организација – укупно је било 120 програма реализованих у 253 термина.

 

 

Посебне активности Културног центра Новог Сада

 

     Европска престоница културе – Културни центар Новог Сада је задужен за све активности везане за кандидатуру нашег града за Европску престоницу културе, а директор КЦНС је изабран за председника Организационог одбора ЕПК; ОО ЕПК је оснажен заменом чланова, по први пут се у његовом саставу налазе представници сва три нивоа власти (градски, покрајински, републички). Формиран је тим људи који раде на реализацији овог пројекта; урађено је више десетина пројеката у смислу промоције кандидатуре, као и у смислу партиципативности истог.

Резултати пројекта „Мој крај“ недвосмислено су показалида су наши суграђани расположени да у свему учествују, а организовањем панел дискусија за јавне, културне институције и организације из приватног сектора (где је било присутно и више од 100 представника), показало се да и стручна јавност жели да учествује у овом приоритетном, континуираном процесу кандидатуре града. Залагањем председника ОО ЕПК, не само да тим који је довео Марибор до титуле ЕПК 2012. године сарађује и помаже нашем тиму, већ су постали и активни учесници наших припрема; исто тако је и господин Петер Лангер, директор Европске дунавске академије и генерални координатор Савета подунавских градова и регија постао члан-саветник ОО ЕПК.

     ЕПК тим има посебан извештај о свим најзначајнијим ставкама свог деловања за 2013. годину, али је битно истаћи да је КЦНС преузео одговорност за један овако важан, дугогодишњи пројекат, који је значајан иза Нови Сад и Србију уопште.

 

У Културном центру је по први пут у Новом Саду одржан Програмски савет Форума словенске културе, а господин Лангер је, заједно са директором КЦНС,озваничио на конференцији за новинаре да ће Нови Сад бити домаћин и друге Дунавске конференције о култури. Тема ће бити„Градови кандидати за Европску престоницу културе“, што ће поново наш град ставити у центар најважнијих европских дешавања када је култура у питању.

 

Културни центар Новог Сада је у сарадњи са Националном службом за запошљавање, одабрао и примио осам младих стручњака са Бироа за незапослене, који су у својим областима школовања били најбољи.

Културни центар и даље током целе године пружа младим људима шансу да се радно ангажују на свим делатностима које ова институција обавља.

 

 

 

 

Прочитајте и претходне извештаје:

Шестомесечни извештај: КЦНС 760% отворенији за грађане

Првих 100 дана Андреја Фајгеља на челу КЦНС

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања