Izvedena monodrama „Neka dođe neko“

14/04/2019

Monodrama „Neka dođe neko“, autorski projekat glumice Jelene Srećkov, izvedena je u nedelju 14. aprila u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada.

Ova predstava kroz poslednju noć Milene Pavlović Barili (Požarevac, 1909. – Njujork, 1945) oživljava sve puteve koje je čuvena srpska slikarka prošla i sve njene nedosanjane snove. Monodrama je nastala na osnovu teksta profesora Miroslava Belovića „Balada o Mileni Pavlović Barili“.

– Profesor Belović bio je već bolestan kad sam otišla da ga posetim. Pružio mi je ovaj tekst i rekao: „Ovo ste vi…“. Nije mi odmah bilo jasno zašto ja, jer fizički nemam sličnosti sa našom poznatom slikarkom. A onda sam pročitala tekst i sve mi se razjasnilo – kazala je Jelena Srećkov i dodala da ovu monodramu posvećuje profesoru Beloviću.

Život Milene Pavlović Barili bio je nesvakidašnji i bogat, ispunjen tajnama. Njena poslednja noć obavijena je takođe velikom tajnom. Posle uzbudljivog i uspešnog dana i večeri provedene na plesnom podijumu sa svojim mužem i prijateljima, osetila je strasnu želju za životom. Ujutru se nije probudila.

Publika u Kulturnom centru Novog Sada toplo je primila i dugim aplauzom pozdravila glumicu koja je dva puta izašla na bis. Na kraju, Srećkov je izrazila zadovoljstvo što je prvi put  nastupila na sceni ove kulturne ustanove opisavši je kao intimnu i akustičnu. Izrazila je nadu da će ova monodrama imati dug život na sceni.

Jelena Srećkov rođena je 1972. godine u Novom Sadu. Posle Karlovačke gimnazije upisuje Filozofski fakultet, Odsek filozofija, i u isto vreme upisuje školu glume „Studio Mire Banjac“. Po završetku studija zapošljava se u Subotičkom narodnom pozorištu Nepsinhaz. U međuvremenu završava Akademiju umetnosti u Beogradu, u klasi Petra Kralja. U pozorištu je ostvarila mnoge uloge i bila nagrađivana. Najveća nagrada joj je pohvala publike.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja