Izuzetno zanimljiva i posećena tribina dr Nikole Čanka  „Vreme je da se zaljubiš (u sebe)“

14/02/2018

Pred brojnom publikom, u okviru ciklusa predavanja „Ja, prvo lice množine”, u sredu 14. februara u Klubu „Tribina mladih“ održano je predavanje prof. dr Nikole Čanka – doktora Nika pod nazivom „Vreme je da se zaljubiš (u sebe)“.

 

Ovo predavanje koje je „palo“ na pravoslavni praznik zaštitnika vina Svetog Trifuna, kao i na Valentinovo koji se obeležava kao Dan zaljubljenih, dr Nik je započeo video –zdravicom, Vinskom pesmom iz opere Travijata koju u srpskoj verziji izvodi Miroslav Ilić.

Potom je predavač poručio okupljenoj publici da Dan zaljubljenih može da bude dobar povod da se pozabavimo sobom,  fokusiramo na ono što jesmo i na sve ono što želimo da budemo. Jer, to kako se ponašamo i šta osećamo nije nešto što je zadato, nego je proizvod sticaja okolnosti, našeg vaspitanja ili naše lenjosti. Sve to se može promeniti pogledom u sebe.

– Za većinu ljudi život je postao jedan veliki rijaliti. Voajerišemo i bavimo se tuđim životima, trpajući nos u tuđe novčanike, krevete, opredeljenja, stavove i sve ostalo. Sve to je, u osnovi, bežanje od samog sebe i izraz nespremnosti da se pogledamo u ogledalu sopstvene savesti, jer se bojimo da ćemo videti nešto što ne želimo – objasnio je dr Nikola Čanak.

Deo predavanja o ljubavi kao inspiraciji, autor tribine „začinio“ je stihovima iz čuvene pesme „Plavi čuperak“ Mike Antića. Od čuvenog pesnika s kojim se nekada družio, dobio je u jednoj prilici ovakav nauk: “Svoju snagu prepoznaćeš po tome koliko si u stanju da prebrodiš trenutak, jer trenutak je duži i teži od večnosti“.

Zatim je Dr Nik uputio prisutne da su zaljubljenost i ljubav dve potpuno različite stvari. Zaljubljenost, naučno je dokazano, može da traje maksimalno 14 meseci, pa presuši.

Ljubav je mnogo više, to je smesa osećanja, paleta emocija. Još je Aristotel dijagnostifikovao 11 vrsta ljubavi : prema voljenoj osobi, otadžbini, detetu, umetnosti…

– Pogrešno je lične neuspehe opravdavati sudbinom. Sudbinsko je jedino to da se svi rađamo sa rancem na leđima u kojem je alat za oblikovanje naše sudbine. Od nas samih zavisi kako ćemo taj alat koristiti – zaključio je Dr Čanak.

Na kraju predavanja publiku, koja je prepunila salu „Tribine mladih“ KCNS, počastio je čuvenim hitom Elvisa Prislija „It’s now or never“.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja