Изузетно занимљива и посећена трибина др Николе Чанка  „Време је да се заљубиш (у себе)“

14/02/2018

Пред бројном публиком, у оквиру циклуса предавања „Ја, прво лице множине”, у среду 14. фебруара у Клубу „Трибина младих“ одржано je предавање проф. др Николе Чанка – доктора Ника под називом „Време је да се заљубиш (у себе)“.

 

Ово предавање које је „пало“ на православни празник заштитника вина Светог Трифуна, као и на Валентиново који се обележава као Дан заљубљених, др Ник је започео видео –здравицом, Винском песмом из опере Травијата коју у српској верзији изводи Мирослав Илић.

Потом је предавач поручио окупљеној публици да Дан заљубљених може да буде добар повод да се позабавимо собом,  фокусирамо на оно што јесмо и на све оно што желимо да будемо. Јер, то како се понашамо и шта осећамо није нешто што је задато, него је производ стицаја околности, нашег васпитања или наше лењости. Све то се може променити погледом у себе.

– За већину људи живот је постао један велики ријалити. Воајеришемо и бавимо се туђим животима, трпајући нос у туђе новчанике, кревете, опредељења, ставове и све остало. Све то је, у основи, бежање од самог себе и израз неспремности да се погледамо у огледалу сопствене савести, јер се бојимо да ћемо видети нешто што не желимо – објаснио је др Никола Чанак.

Део предавања о љубави као инспирацији, аутор трибине „зачинио“ је стиховима из чувене песме „Плави чуперак“ Мике Антића. Од чувеног песника с којим се некада дружио, добио је у једној прилици овакав наук: “Своју снагу препознаћеш по томе колико си у стању да пребродиш тренутак, јер тренутак је дужи и тежи од вечности“.

Затим је Др Ник упутио присутне да су заљубљеност и љубав две потпуно различите ствари. Заљубљеност, научно је доказано, може да траје максимално 14 месеци, па пресуши.

Љубав је много више, то је смеса осећања, палета емоција. Још је Аристотел дијагностификовао 11 врста љубави : према вољеној особи, отаџбини, детету, уметности…

– Погрешно је личне неуспехе оправдавати судбином. Судбинско је једино то да се сви рађамо са ранцем на леђима у којем је алат за обликовање наше судбине. Од нас самих зависи како ћемо тај алат користити – закључио је Др Чанак.

На крају предавања публику, која је препунила салу „Трибине младих“ КЦНС, почастио је чувеним хитом Елвиса Прислија „It’s now or never“.

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања