Изузетно интересовање за трибину др Николе Чанка о феномену комуникације

01/11/2017

Изузетно интересовање за трибину др Николе Чанка о феномену комуникације

У оквиру циклуса „Ја, прво лице множине“, у среду 1. новембра 2017. године, у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржано je предавање проф. др Николе Чанка – доктора Ника, под називом „Све је – комуникација – је све“.

На другом по реду предавању, које је привукло велики број Новосађана, аутор је говорио о комуникацији као феномену размена енергије, о окретању себи и о томе како на тај начин можемо да допринесемо унапређењу “најбоље верзије себе”.

Пошто је на почетку поручио да се „човек учи док је жив, а жив је док учи“, др Чанак је представио своју пријатељицу, познату новосадску глумицу Соњу Стипић која је казивала песму „Балада“ Мике Антића, а затим и афоризам Душка Радовића. Музички ритам предавању дали су Урош Шећеров са својом ритам секцијом и пијанисткиња Милена Буча.

– Уметност комуницирања је велики изазов. Ако хоћете да будете хронично несрећни, будите перфекциониста, ако хоћете да будете срећни, да ходате путем развоја, мењања и напредовања, потребно је да тежите савршенству, свесни да га нећете достићи с обзиром на то да је људски век ограничен. Мерило квалитета човековог живота је његова способност комуникације. Мера за човеков век је његова способност комуницирања. Можете бити најпаметнији човек на свету, генијалац, ако нисте у стању то да испољите, онда све то је потпуно небитно – порука је др Чанка.
Комуникација је, дакле, размена енергија. Већина људи се врти у томе што зна да зна и зна да – не зна. Оно што је бескрајно пространство ширења за сваког од нас у интелектуалном, духовном и емотивном смислу је управо оно што ми не знамо да не знамо. Идеал је достићи четврти ниво, а то је да имамо ниво несвесног знања, да ни не знамо – да знамо.
-Јер, не рађају се генијалци, рађају се бебе, не рађају се глупаци него их заглупи живот – поручио је др Чанак и упутио на све видове комуникације: изгледом, мирисима, амбијентом, контекстом, разним технологијама, један на један или један на више…

Добри комуникатори имају складне породице, успешнији су у послу, боље позиционирани у друштву и једноставније се пењу лествицом мотивације чему тежи сваки нормалан човек. Свако од нас тежи да буде препознат као неко и нешто, да буде посебан и да ту своју посебност манифестује. Већина људи, међутим, нису спремни да „плате“ цену посебности јер бити посебан, значи бити на неки начин експониран, а самим тим и жигосан од стране већине која није таква.
Др Чанак је указао на однос бројки које чине комуникацију. Она се састоји од 20 одсто вербалне и 80 процената невербалне комуникације. И то не случајно, јер 80 одсто наше личности је подсвест док на свест „отпада“ 20 процената.
– Ми свесно региструјемо вербалну комуникацију, а несвесно упијамо невербално. Ето одговора на питање зашто нам је неко симпатичан или антипатичан при првом сусрету – објаснио је др Чанак и додао да су речи значајан носилац у процесу комуницирања. Оне имају огромну снагу и није пука метафора песников стих „уби ме прејака реч“.
Ово предавање др Ника (као и сва будућа која ће овај мотивациони говорник наредних месеци приредити у Културном центру) пратили су и суграђани који имају слаб слух, захваљујући знаковном преводу који је обезбедила Милица Магловски .

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања