Израелска представа „Oтворени код” победник ИНФАНТ-а!

02/07/2014

Одлуку жирија прочитајте овде.

 

 

 

Најбоља представа 41. интернационалног фестивала алтернативног и новог театра ИНФАНТ је „Отворени код” компаније „Марија Конг ”из Израела, одлучио је међународни трочлани жири који су чинили позоришни критичар Слободан Савић и редитељи Софија Ристевска и Борис Тодоровић. Другу, награду за најоригиналније истраживање једног од сегмената позоришног језика, добила је представа „Успон” компаније „Акаша Одедре” из Велике Британије, док је трећу награду добила представа „Стандарди”, компаније „Последњи тренутак” из Француске, која је награђена за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности, односно стваралаштва у најширем смислу.
Плесачи компаније „Марија Конг” изашли су на сцену да приме награду и видно изненађени објаснили публици да су тек након одигране представе сазнали да је фестивал такмичарског карактера. Представа „Отворени код”, према речима жирија, кипти еротским набојем, чежњом, али и недоумицама младе жене и њених партнера уочи такозване животне одлуке. Реч је о компактној, заокруженој драмској целини, чији јасан и читљив наратив проистиче пре свега из емоцијама испуњене игре, у којој се претапају валери еруптивне енергије, суспрегнутих осећања, страха и сновиђења. Са пробраном дозом хумора али и ироније, у времену лишеном емоција и елементарног морала, представа ипак слави искрену љубав и чиста осећања. Ова представа је драматуршки потентна, тематски и изражајно кохерентна, играчко-сценска партитура, али уједно и отворена форма за ишчитавање и учитавање нових, потенцијалних значења и сценских кодова.
Председник жирија Слободан Савић, у Великој сали КЦНС, где је свечано завршен ИНФАНТ, рекао је да чланови жирија снажно подржавају овај фестивал, јер увиђају напоре организатора да ова манифестација истраје и очува свој дух.
– ИНФАНТ је један од ретких фестивала који се на пољу откривања новог и подржавања алтернативног одавно етаблирао и позиционирао у овом делу позоришне Европе. Он је потребан позоришту и позоришницима, посебно онима ван главног тока, као и Новом Саду и Србији. – рекао је Савић.
Након проглашења победника, публика је имала прилику да одгледа представу „Корекција”, „Малог драмског театра” из Македоније, која је приказана у част награђених. Аутор ове представе је Зоран Гаши из Новог Сада, а комад је написан за камерну сцену. Тема представе су последице распада Југославије и свега онога што рат учини човеку. Редитељ, Ник Апер, поставио је комад кроз симболе и асоцијације, који директно комуницирају са публиком. Кроз игру троје глумаца, редитељ успешно осликава рат и насиље.
На овогодишњем ИНФАНТ-у, чија је тема била „Дубоко у снове”, приказано је више од 15 алтернативних представа, које су одабрали селектори Милош Софреновић и Милица Константиновић. Фестивал, на којем су се предсатавиле компаније из Израела, Француске, Ирске, Велике Британије, Немачке, Словеније, Македоније, Шпаније и Србије, трајао је осам дана, а организовао га је Културни центар Новог Сада.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=520CEZ9BzwY[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања