Између посла и породице- изазов модерне жене

05/06/2014

 

У Културном центру Новог Сада, у клубу „Трибина младих“, одржана је прва трибина циклуса “Из женског угла” под називом “Између посла и породице – изазов модерне жене”. О изазовима и проблемима са којима се модерна жена носи, балансирајући између породице и посла, говориле су научница Историјског института Српске академије наука и уметности, др Ана Столић и професорка Правног факултета, Драгана Ћорић.

Велики и константни изазови који се постављају пред модерну жену, доносе и проблеме са којима она мора да се избори. Говорећи о њима, др Ана Столић, представила је историјски корен, промене кроз које су пролазили, али и разлоге због чега су неки од проблема и даље присутни.

“Имамо законе и Устав, који не дискриминишу положај жена, а све што се дешава на пољу дискриминације, ради се испод тих аката. Економска ситуација у земљи је утицала да један део жена својевољно прихвати патријархалне обрасце и препусти се њима, што се може видети у културном контексту и у медијској сцени који промовишу такве вредности. Сведоци смо ретрадиционализације која се дешава у нашем друштву. С друге стране, имамо модерну жену која је стално пред великим изазовима и у раскораку између породице и свог посла, и она се сусреће са великим животним проблемима и стресом. – рекла је Ана Столић.

Живот савремене жене у великој мери променио се и због њеног активног доприноса у друштву за чији се статус и борила. Овај статус, такође је дошао из савременог живота. Према речима професорке Драгане Ћорић, жена данас има већи број улога него пре, зато су и изазови који су пред њом постал већи.

“Жене су данас добиле право и обавезу да буду укључене у реконструкцију друштва. То право донело им је више улога и могућности да буду запослене и да активно учествују у јавним секторима. Ипак, и данас постоје коментари да се код успешне жене прво гледа њен физички изглед па тек онда њени квалитети, што опет говори да се доста тога није променуло у нашем систему.” – рекла је Драгана Ћорић.

Иако су жене данас добиле могућност да утичу на реконструкцију у јавном сектору, истраживања показују да им се ипак бирају радна места на којима ће бити у већини. На пример, на позицији учитељице и наставнице већи је број жена у односу на мушкарце, док на вишим образовним позицијама као што су факултети, доминирају мушкараци. Иста ситуација влада и у другим пословним сферама. Иако се у савременом друштву школује више жена него мушкараца, на вишим и знатно битнијим позицијама ипак је већи проценат мушкараца. Да је еманципација жена битна ставка, сложиле су се обе саговорнице, додавши да ту еманципованост треба почети још код деце.

   

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања