Изложбом „Сликом заједно“ обележена десетогодишњица Завода за културу националних мањина у Војводини

22/10/2018

Изложба „Сликом заједно“ отворена је вечерас у дворцу „Еђшег“ и представља радове шест уметника који делују на сцени савремене визуелне уметности, чија територија, како је на отварању апострофирано, није омеђена границама држава, нити одређеним тематским усмерењем.

Испред Завода за културу националних мањина у Војводини присутнима су се обратили представници мађарске, румунске, русинске, словачке и хрватске заједнице, упутивши поздравну реч на матерњим језицима. Истакавши да је подршка традицијским праксама ради њихове видљивости кључна како би интеркултуралност живела, представили су „војвођанску репрезентацију“ уметника мањинских националних заједница и представника већинског, српског народа: Давида Нађа Абоњија, Валентину Бороштеан, Дарјана Харди, Алену Клаћикову, Леу Видаковић и Мају Ракочевић Цвијанов.

  • Уметнички медијум је оно што најчвршће повезује ових шест уметника, иако стварају различитим техникама и у оквиру различитих поетика – истакла је кустос изложбе, Нела Тонковић.

У име покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама присутне је поздравила Ивана Бороја.

  • Бићемо снажни онолико колико поштујемо једни друге, наше различитости и истрајавања на стваралачком путу – рекла је Бороја.

Радове изведене у класичним и дигиталним медијима одликује сродност слободе у изразу идеје и изврсност у њеном испољавању. Истим начелима биле су вођене при избору уметника и установе за културу националних мањина у Војводини.

Изложбу је могуће погледати до 31. октобра, а прати је каталог на свим језицима националних мањина, као и на српском и енглеском језику.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања