Изложбом слика „Сећање на Че Гевару“ почели Дани кубанске културе

21/12/2018

 Изложба слика „Сећање на Че Гевару“ Љубинке Шибе Фимић, отворена је у петак 21. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и трајаће до среде, 26. децембра.

Изложбу која обухвата 31 слику, а којом jе отпочелa манифестација Дани кубанске културе, отворио је Његова eкселенција амбасадор Републике Кубе у Србији Густаво Триста дел Тодо. Свечаности су присуствовали директор КЦНС Бојан Панаотовић и помоћник градоначелника Новог Сада Иван Силер.

Програм је започео наступом плесне групе „Акокан“, а потом се гостима, публици и учесницима, у име града Новог Сада, који је сада и званично Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе, обратио Иван Силер рекавши да је циљ овог догађаја да приближи кубанску културу Новосађанима.

– Ова манифестација, надам се, постаће традиционална у нашем граду, јер опште је познато да су наше две земље и наша два народа и те како повезани. Генерације Новосађана воле културу, историју и традицију Кубе. У наредних неколико дана, ова манифестација ће додатно загрејати предновогодишњу атмосферу у граду – казао је Силер.

Директор КЦНС Бојан Панаотовић казао је да за слободоумне грађане Србије и света Куба представља светионик, водиљу и пример.

– Че Гевара, чије слике су заступљене на изложби, симбол је слободоумља и отпора империјализму и злу за све слободоумне грађане света. Отуда нам је изузетна част да баш у Новом Саду и у КЦНС-у отворимо Дане културе једне уважене и поносне земље као што је Куба. Данас сам имао прилику да на ову тему разговарам и са нашим градоначелником Милошем Вучевићем који је рекао да је велика част овом граду да угости представнике Кубе – рекао је Панаотовић.

Директор КЦНС се затим обратио Његовој екселенцији амбасадору Густаву Тристи дел Тоду, изразивши уверење да је  током свог боравка у нашој земљи имао прилику да осети искрену љубав и поштовање наше државе и нашег народа према Куби.

Ауторка поставке „Сећање на Че Гевару“ Љубинка Шиба Фимић рекла је да је, захваљујући Куби, пронашла свој стваралачки азил.

– Нисам академски сликар, али су ме негде у свету сврстали у признате ствараоце. Живим и овде и у Пољској, где сам се пре три деценије наслушала прича о Чеу и о Фиделу Кастру – поручила је уметница у веома емотивној беседи.

Од 2007. године до данас ово је њена пета изложба на ову тему – две су отворене у Хавани и остале су тамо. Немир боја Љубинку Шиба Фимић довео је до Хаване, до породице Че Гевариног сина и његове супруге Алеиде. Уметница поседује  албуме о животу Че Геваре са Алеидином посветом: „Да је мој супруг жив, поносио би се вашим радом, јер ви чините нешто што је и он чинио – волите људе и волите свет.”

Његова екселенција амбасадор Густаво Триста дел Тодо рекао је да култура представља душу народа и подсетио да се о овој сарадњи договорио пре два месеца са градоначелником Вучевићем.

– Уз ову изложбу отварамо у Новом Саду и манифестацију Дани кубанске културе у оквиру које ћемо приказати наше филмове и одржати неколико занимљивих предавања – рекао је амбасадор и уз речи захвалности градоначелнику Новог Сада и публици отворио је ову манифестацију.

Потом је у оквиру фестивала „Еуро-ин филм“, у Великој сали Културног центра Новог Сада, отпочела недеља кубанског филма која ће трајати до петка, 28. децембра. Приказано је филмско остварење „Сећања на неразвијеност“ (1968) у режији Томаса Гутиереза Алеа. Мисаоно провокативан, овај култни филм је снимљен по роману Едмунда Десноеса и најпознатије је дело кубанског новог таласа.

На фестивалу ће бити приказано укупно седам филмова.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања