Изложба слика Велимира Илишевића

14/10/2014

– Културном центру је част да угости оваквог сликара. Већ 60 година ова институција се труди да представи дух Новог Сада, који је заснован на разноликости и поштовању, међусобном уважавању у суживоту различитих етничких заједница и појединаца. У том светлу, отварање овакве изложбе, показује у којој мери смо ми сви једна иста европска породица –рекао је директор Културног центра Новог Сада, др Андреј Фајгељ, на отварању изложбе слика Велимира Илишевића у Ликовном салону. Осим директора КЦНС, на отварању изложбе говорили су амбасадор Швајцарске, Жан Данијел Рух и председник Асоцијације малих и средњих предузећа, Милан Кнежевић.
Снажно сликарство Велимира Илишевића прожето је утисцима из природе, перцепцијом пејзажа и његовог амбијента, измењујућим расположењима светла која су најчешће евоцирана прозирним, живописним, а понекад и тамним, густим композицијама. На овај начин витално и изражајно сликарство овог аутора увек у истој мери осликава природне и духовне пејзаже. Његова дела, произашла из индивидуалних сећања и проживљавања властите и претпостављене савремене историје, својим мотивима, који личе на шифре и амблеме, представљена су тако да је посматрачу дата могућност посве слободног и личног суочавања с њима.

– У овој галерији имали смо прилику да славимо и друге разноликости осим ове, због које смо се данас окупили. Ради се о односима различитости између Новог Сада и Швајцарске. Овде смо, такође, скоро имали прилику да видимо и изложбу о Швајцарцу Арчбалду Рајсу који је један део свог живота и рада провео у Србији. Данас славимо дело Велимира Илишевића који је из Србије отишао у Швајцарску и опет повезао ове две земље – рекао је Рух наглашивши да му је изузетна част што има прилику да отвори ову изложбу у Културном центру Новог Сада.

Велимир Илишевић рођен је 1965. године у Сиску. Одрастао је у Приједору у Босни и Херцеговини. Са 24 године напустио је своју домовину и од тада живи у Швајцарској. Након што је у Цириху похађао Школу за примјењену уметност, одлучио је да се бави сликарством. Члан је Визарта (Висарте) Швајцарске, у земљи и у иностранству одржао је бројне изложбе и његови радови налазе се у значајним приватним и јавним збиркама. Јануара 2014. године његова дела била су изложена у Музеју уметности у Берну, где су у оквиру серије изложби под називом „Прозор у садашњост“, заједно са актуелним цртежима, изложена и нова дела овог уметника. Сви заинтересовани изложбу слика могу погледати до 19. октобра у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qewcGdYiqSw[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=w15TZh3iUX8[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UYWQrIojnCo[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања