IZLOŽBA SLIKA I PROMOCIJA KNJIGE „ANTILOGIKA SLIKE“

10/02/2015

Čarolija nastaje kada reči urone u platno

 

  U prepunom Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, otvorena je izložba slika „Antilogika slike“ i promocija istoimene knjige (zbirke pripovedaka) idejnog tvorca Slavka Krunića. Ova izuzetno zanimljiva vizuelno – literarna kombinacija naišla je na veliko interesovanje posetilaca, pa je opšti utisak da je ova umetnička fuzija pun pogodak. Da je ovaj događaj bio zaista nešto posebno govori i činjenica da su se na njemu pojavili mnogi cenjeni pisci i slikari, koji su specijalno za ovu priliku došli iz drugih gradova naše zemlje, ali i iz inostranstva. Posetioci su imali priliku da sretnu i porazgovaraju sa Davidom Albaharijem, Ljubicom Arsić, Mirjanom Ognjanović, Val Mond, Snežanom Petrović, Aleksandrom Palavestrom, Elodi Pinelom, Zoranom Kruljem, Mihajlom Đokovićem Tikalom, Draganom Jovanovićem Danilovim i Nemanjom Mitrovićem.

– Kulturni centar Novog Sada je na obostrano zadovljstvo, i na zadovoljstvo srpske kulturne scene, prihvatio predlog Slavka Krunića da organizuje izložbu koju smo nazvali „Antilogika slike“. Ona okuplja pisce, istaknute umetnike nadrealnog slikarstva i slikarstva fantastike na jednom mestu. Ideja je bila da na drugačiji način, kroz ironiju humor i satiru predstavimo njihova dela publici i tako ih podstaknemo da posmatrajući radove kreiraju svoje priče – rekla je zamenica direktora KCNS Sunčica Marković.

  Dodala je i da misli da nema boljeg mesta od Novog Sada, grada kandidata za Evropsku prestonicu kulture, sa kojeg bi ova izložba i knjiga koja je prati krenula na svoj put po Srbiji, Republici Srpskoj, zemljama južne i jugoistočne Evrope, tačnije po svim zemljama odakle potiču umetnici koji se ovde predstavljaju.

  Slikar Slavko Krunić zahvalio se svim učesnicima i istakao da mu je posebno drago što su ovim projektom, na neki način, svi zajedno zakoračili u polje metafizike. Kada su svi tekstovi konačno pristigli stekao se utisak, kako je rekao, da su pisci postali, na neki način, više autori tih slika o kojima su pisali nego sami slikari. To je bio znak da su na iskren način prišli ovoj ideji.

  Britanska književnica Val Mond u šali je istakla da su nju zapravo zamolili da govori u ime Val Mond, jer ona nikada na može da bude među nama. Zapravo, ne zna se tačno da li je Val „ona“ ili „on“, ali u svakom slučaju, ona se zahvalila Kruniću zbog njegove genijalnosti i ljubaznog poziva da napiše priču povodom ove izuzetne izložbe. Kako je istakla, Val Mond je „poslala pismo“ povodom ovog događaja u kome je, između ostalog, pisalo da iako se ona i autor nikada nisu upoznali, ona ima osećaj kao da to nije tako.

– Iako moje priče liče na bajke, one su stvarne koliko i vaše slike i želim da istaknem da su one uverljivije na srpskom nego na engleskom jeziku. Za to moram da zahvalim Mirjani Ognjanović i Vladimiru Radmanoviću na fantastičnim prevodima. Tajna prave umetnosti, pisane ili slikane, je misterija. Krunićev univerzum je svet sam po sebi. Njegovi radovi mogu da postoje potpuno samostalno, ali je proniknuti u njih težak zadatak. Počastvovana sam što mi je Slavko dozvolio da uđem u njegov svet i poverio mi magični ključ – pisalo je u „ poslatom pismu“.

  Ovo zanimljiva kombinacija podrazumeva interakciju slike i teksta, pa su stoga mnogi pisci pozvani da napišu kratke priče „prema motivima“ slike nekog od predviđenih umetnika. Po odabiru Krunića sastavljena je lista od 15 slikara, a po predlogu Mirjane Ognjanović, napravljena je lista pisaca.

  U ovom svojevrsnom projektu učestvovali su slikari Mihajlo Đoković Tikalo, Aleksandar Luković Lukijan, Dejan Ulardžić, Slavko Krunić, Zoran Krulj, Nemanja Mitrović, Snežana Petrović, Oto Rap (Austrija), Momčilo Macanović (Crna Gora), Dado Đurić (Crna Gora), Vojo Stanić (Crna Gora), Silvano Braido (Italija), Plamen Legkostup (Bugarska), Penio Penev (Bugarska) i Gančo Karabadžakov (Bugarska). Što se pisaca tiče, slike su rečju upotpunili Aleksandar Gatalica, David Albahari, Ljubica Arsić, Borivoj Gerzić, Ivana Dimić, Dragan Jovanović Danilov, Nemanja Mitrović, Mirjana Ognjanović, Aleksandar Palavestra, Ivan Tokin, Dragan Ranković, Uglješa Šajtinac, Val Mond (Velika Britanija), Elodi Pinel (Francuska) i Harald Voetman Kristijansen (Danska).

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5nfFwvK0AmM[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1qBXHZA4BoQ[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xI5oCYfFXhA[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja