ИЗЛОЖБА СЛИКА И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „АНТИЛОГИКА СЛИКЕ“

10/02/2015

Чаролија настаје када речи уроне у платно

 

  У препуном Ликовном салону Културног центра Новог Сада, отворена је изложба слика „Антилогика слике“ и промоција истоимене књиге (збирке приповедака) идејног творца Славка Крунића. Ова изузетно занимљива визуелно – литерарна комбинација наишла је на велико интересовање посетилаца, па је општи утисак да је ова уметничка фузија пун погодак. Да је овај догађај био заиста нешто посебно говори и чињеница да су се на њему појавили многи цењени писци и сликари, који су специјално за ову прилику дошли из других градова наше земље, али и из иностранства. Посетиоци су имали прилику да сретну и поразговарају са Давидом Албахаријем, Љубицом Арсић, Мирјаном Огњановић, Вал Монд, Снежаном Петровић, Александром Палавестром, Елоди Пинелом, Зораном Круљем, Михајлом Ђоковићем Тикалом, Драганом Јовановићем Даниловим и Немањом Митровићем.

– Културни центар Новог Сада је на обострано задовљство, и на задовољство српске културне сцене, прихватио предлог Славка Крунића да организује изложбу коју смо назвали „Антилогика слике“. Она окупља писце, истакнуте уметнике надреалног сликарства и сликарства фантастике на једном месту. Идеја је била да на другачији начин, кроз иронију хумор и сатиру представимо њихова дела публици и тако их подстакнемо да посматрајући радове креирају своје приче – рекла је заменица директора КЦНС Сунчица Марковић.

  Додала је и да мисли да нема бољег места од Новог Сада, града кандидата за Европску престоницу културе, са којег би ова изложба и књига која је прати кренула на свој пут по Србији, Републици Српској, земљама јужне и југоисточне Европе, тачније по свим земљама одакле потичу уметници који се овде представљају.

  Сликар Славко Крунић захвалио се свим учесницима и истакао да му је посебно драго што су овим пројектом, на неки начин, сви заједно закорачили у поље метафизике. Када су сви текстови коначно пристигли стекао се утисак, како је рекао, да су писци постали, на неки начин, више аутори тих слика о којима су писали него сами сликари. То је био знак да су на искрен начин пришли овој идеји.

  Британска књижевница Вал Монд у шали је истакла да су њу заправо замолили да говори у име Вал Монд, јер она никада на може да буде међу нама. Заправо, не зна се тачно да ли је Вал „она“ или „он“, али у сваком случају, она се захвалила Крунићу због његове генијалности и љубазног позива да напише причу поводом ове изузетне изложбе. Како је истакла, Вал Монд је „послала писмо“ поводом овог догађаја у коме је, између осталог, писало да иако се она и аутор никада нису упознали, она има осећај као да то није тако.

– Иако моје приче личе на бајке, оне су стварне колико и ваше слике и желим да истакнем да су оне уверљивије на српском него на енглеском језику. За то морам да захвалим Мирјани Огњановић и Владимиру Радмановићу на фантастичним преводима. Тајна праве уметности, писане или сликане, је мистерија. Крунићев универзум је свет сам по себи. Његови радови могу да постоје потпуно самостално, али је проникнути у њих тежак задатак. Почаствована сам што ми је Славко дозволио да уђем у његов свет и поверио ми магични кључ – писало је у „ послатом писму“.

  Ово занимљива комбинација подразумева интеракцију слике и текста, па су стога многи писци позвани да напишу кратке приче „према мотивима“ слике неког од предвиђених уметника. По одабиру Крунића састављена је листа од 15 сликара, а по предлогу Мирјане Огњановић, направљена је листа писаца.

  У овом својеврсном пројекту учествовали су сликари Михајло Ђоковић Тикало, Александар Луковић Лукијан, Дејан Уларџић, Славко Крунић, Зоран Круљ, Немања Митровић, Снежана Петровић, Ото Рап (Аустрија), Момчило Мацановић (Црна Гора), Дадо Ђурић (Црна Гора), Војо Станић (Црна Гора), Силвано Браидо (Италија), Пламен Легкоступ (Бугарска), Пенио Пенев (Бугарска) и Ганчо Карабаџаков (Бугарска). Што се писаца тиче, слике су речју употпунили Александар Гаталица, Давид Албахари, Љубица Арсић, Боривој Герзић, Ивана Димић, Драган Јовановић Данилов, Немања Митровић, Мирјана Огњановић, Александар Палавестра, Иван Токин, Драган Ранковић, Угљеша Шајтинац, Вал Монд (Велика Британија), Елоди Пинел (Француска) и Харалд Воетман Кристијансен (Данска).

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5nfFwvK0AmM[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1qBXHZA4BoQ[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xI5oCYfFXhA[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања