Izložba slika Jovanke Stanojević

07/10/2014

„Moj umetnički interes uvek je bio usmeren ka manje glorifikovanim,svakodnevnim aspektima života, traženju drugog sveta koji, očito, postoji skriven i često nevidljiv unutar ovog sveta. Nikada nisam nastojala da prikažem konvencionalnu lepotu, interes za marginalno, neizbegavanje onoga što se smatra običnim i nebitnim bila je volja da se sporedno postavi u centar kadra” – prikazati lice koje poseduje vrstu uzvišenosti a nema veze sa socijalnim statusom ili sa fizičkom lepotom.“- rekla je autorka Jovanka Stanojević, na otvaranju izložbe slika u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Poput deteta koje se igra sakupljajući i slažući kamenčiće različitih oblika i boja, tako je i autorka preuzela i redefinisala segmente umetnosti. Ova umetnica nikada nije imenovala svoje slikarstvo, jer kako kaže, svi pravci su deo njenog izraza, ali i nje same.

„Moji portreti, sve što se dešava odvojeno od medijske bujice oblika i izraza, slave različitost i jedinstvenost čoveka. Ipak, slike ne predstavljaju romantično bekstvo u idiličan svet lepote i plemenitosti. Slika je ovde simbol fundamentalne izolacije, istraživanja metafizike unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta, mikrokosmosa tela, ranjivosti, suočavanja sa strahovima, večita igra života kojem se smrt ruga”-  dodala je autorka.

Jovanka Stanojević rođena je u Beogradu, gde je diplomirala i magistriala na Fakultetu likovnih umetnosti na odseku Crtež, u klasi profesora Gordana Nikolića. Od 2006. godine ima status samostalnog umetnika, a od 2012. predaje na Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend Univerziteta na predmetima Linija i Ljudska anatomija sa crtanjem. Svi zainteresovani izložbu slika Jovanke Stanojević mogu da pogledaju do 13. oktobra u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja