Изложба слика Јованке Станојевић

07/10/2014

„Мој уметнички интерес увек је био усмерен ка мање глорификованим,свакодневним аспектима живота, тражењу другог света који, очито, постоји скривен и често невидљив унутар овог света. Никада нисам настојала да прикажем конвенционалну лепоту, интерес за маргинално, неизбегавање онога што се сматра обичним и небитним била је воља да се споредно постави у центар кадра” – приказати лице које поседује врсту узвишености а нема везе са социјалним статусом или са физичком лепотом.“- рекла је ауторка Јованка Станојевић, на отварању изложбе слика у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

Попут детета које се игра сакупљајући и слажући каменчиће различитих облика и боја, тако је и ауторка преузела и редефинисала сегменте уметности. Ова уметница никада није именовала своје сликарство, јер како каже, сви правци су део њеног израза, али и ње саме.

„Моји портрети, све што се дешава одвојено од медијске бујице облика и израза, славе различитост и јединственост човека. Ипак, слике не представљају романтично бекство у идиличан свет лепоте и племенитости. Слика је овде симбол фундаменталне изолације, истраживања метафизике унутрашњег и спољашњег света, микрокосмоса тела, рањивости, суочавања са страховима, вечита игра живота којем се смрт руга”-  додала је ауторка.

Јованка Станојевић рођена је у Београду, где је дипломирала и магистриала на Факултету ликовних уметности на одсеку Цртеж, у класи професора Гордана Николића. Од 2006. године има статус самосталног уметника, а од 2012. предаје на Факултету за уметност и дизајн Мегатренд Универзитета на предметима Линија и Људска анатомија са цртањем. Сви заинтересовани изложбу слика Јованке Станојевић могу да погледају до 13. октобра у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања