IZLOŽBA MILICE GRBIĆ – LIKOVNI OGLEDI „ĐERAM, MOJ MLAĐI BRAT“

15/04/2015

Simboli postojanosti koji odolevaju promenama

Izložba likovnih ogleda Milice Grbić „Đeram, moj mlađi brat“ otvorena je u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložbu je otvorio  Draško Ređep, a stihove pesme „Đeram“ kazivao je dramski umetnik Boško Petrov. Deo radova se prodavao, a prihod je namenjen dečaku Dušanu Krtolici koji crta životinje, i koji želi da objavi svoju enciklopediju sa ilustracijama.

-Milica Grbić je izložila tačno 33 likovna ogleda u atmosferi istraživačkog opsesivnog nastojanja da saznamo šta je najbitnija stvar ovog podneblja, a to je voda. Milica je ovde pokušala ono što su svi autentični istraživači duha geografije Vojvodine nastojali da urade. Miličina dva prethodna ciklusa bavila su se maskama, a pre toga mrkim, moćnim cvećem. Ona je pre svega istraživač i veliko je zadovoljstvo što je na tragu nekih pesnika učinila skroz antiliterarni izložbu, što pokazuje da je bila na vlastitom putu- rekao je Ređep.

Autorka je naglasila da je veoma srećna što su njeni radovi izloženi u Malom likovnom salonu, i dodala da se đermovi već stotinama godina grade  na isti način i sa istom plemenitom namenom.

-Đeram je za mene simbol postojanosti i želim da u našim životima postoje stvari poput đerma koje su postojane i koje odolevaju promenama. Ponavljanje ovog motiva možda proističe iz verovanja da se sličnim može izazvati slično-dodala je Milica Grbić.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja