ИЗЛОЖБА МИЛИЦЕ ГРБИЋ – ЛИКОВНИ ОГЛЕДИ „ЂЕРАМ, МОЈ МЛАЂИ БРАТ“

15/04/2015

Симболи постојаности који одолевају променама

Изложба ликовних огледа Милице Грбић „Ђерам, мој млађи брат“ отворена је у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложбу је отворио  Драшко Ређеп, а стихове песме „Ђерам“ казивао је драмски уметник Бошко Петров. Део радова се продавао, а приход је намењен дечаку Душану Кртолици који црта животиње, и који жели да објави своју енциклопедију са илустрацијама.

-Милица Грбић је изложила тачно 33 ликовна огледа у атмосфери истраживачког опсесивног настојања да сазнамо шта је најбитнија ствар овог поднебља, а то је вода. Милица је овде покушала оно што су сви аутентични истраживачи духа географије Војводине настојали да ураде. Миличина два претходна циклуса бавила су се маскама, а пре тога мрким, моћним цвећем. Она је пре свега истраживач и велико је задовољство што је на трагу неких песника учинила скроз антилитерарни изложбу, што показује да је била на властитом путу- рекао је Ређеп.

Ауторка је нагласила да је веома срећна што су њени радови изложени у Малом ликовном салону, и додала да се ђермови већ стотинама година граде  на исти начин и са истом племенитом наменом.

-Ђерам је за мене симбол постојаности и желим да у нашим животима постоје ствари попут ђерма које су постојане и које одолевају променама. Понављање овог мотива можда проистиче из веровања да се сличним може изазвати слично-додала је Милица Грбић.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања