Izložba fotografskog kluba Vojvodina „Naših pet godina“

14/07/2015

FOTOGRAFSKI KLUBA VOJVODINA (Biografija)

Fotografski klub Vojvodina (FKV) je neprofitno udruženje osnovano 9. jula 2010. godine u Novom Sadu i okuplja fotografe amatere i profesionalce koji se bave kreativnom fotografijom. Do sada se u klub učlanilo oko osamdeset fotografa amatera i profesionalaca. Fotografski klub Vojvodina je u ovom ternutku najveće i najaktivnije udruženje koja neguje kreativnu fotografiju u Novom Sadu, i jedan je od najaktivnijih foto klubova u Srbiji. Klub je član Foto saveza Srbije. Aktivnosti i zadaci kluba u pet godina postojanja su bile da predstavlja značajne fotografe, organizuje izložbe, predavanja o fotografiji, foto-izlete, foto-školu, foto-radionice, foto-kurseve kako za svoje članove, tako i za građanstvo.

IZLOŽBA „NAŠIH PET GODINA“

Fotografski klub Vojvodina iz Novog Sada priređuje izložbu fotografija „Naših pet godina“ na kojoj će fotografi – članovi Fotografskog kluba Vojvodina (FKV) predstaviti svoja fotografska zapažanja, svoja viđenja i razmišljanja i lične fotografske afinitete. Izložene fotografije su radovi fotoamatera koji su započeli, a potom i razvijali svoje fotografsko viđenje u klubu, ali ima i radova pojedinaca fotoamatera koji su mnogo ranije pre osnivanja FKV upoznali fotografske principe i likovnost. Usmeravani od strane starijih članova iskusnijih u fotografiji, završavajući foto-kurseve u klubu, edukujući se na gostujućim predavanjima, mlađi članovi kluba su brzo i vidljivo pokazivali napredak u fotografskoj umetnosti. Međutim, ima u klubu i profesionalnih fotografa koji su svoje profesionalne obaveze dopunili sa kreativnom fotografijom van agencijskih zahteva, i tako zadržali duh fotoamaterizma u svojim fotografijama.

Teško je naći jedinstvenu stilsku odrednicu izloženih fotografija, jer FKV nije koncept, niti svoje viđenje zasniva na umetničkom manifestu, ali ipak postoji nekoliko tema, koje su preovlađujuće interesovanje na fotografijama članova FKV.
Prva zajednička odrednica je čovek i njegov život, u svim njegovim pojavnostima. Posmatran „oštrim“ okom, fotografi se pažljivo odnose prema čoveku, naglašavajući životnu nit koja karakteriše svakog pojedinca. Pokazuju i poseban osećaj prema ljudima sa životne margine. Najčešće se fotografi iz kluba oslanjaju na principe socijalno-dokumentarističke fotografije, koja je zastupljena u srpskoj fotografiji poslednjih 60 godina, a sa ugrađenim principima „odlučujućeg trenutka“ koji su novinska agencija „Magnum“, i časopis „Life“, uveli polovinom XX veka u fotografiju.

Druga zajednička karakteristika je traženje likovnosti u svakodnevnici i običnim svakodnevnim predmetima. U njima pojedinci prelaze u nadrealnost, nastojeći da u završenom procesu fotografisanja vide samo predložak, koji će kasnijom obradom dovesti do konačne fotografije. Drugi pak uvođenjem senke ili boje kao glavnog objekta, prave vizuelni predložak, za podsvesnu sliku, posmatračevog viđenja i tumačenja fotografije.

Treća karakteristika na fotografijama ove izložbe je okretanje pojedinih fotografa prirodi, bilo da se radi o nastojanju da se kroz izvučen detalj iz prirode dođe do apstraktne forme, ili pak zalaganjem pojedinih fotografa da uhvate momente iz života ptica nedostupne pogledu običnog čoveka, ili pogledu fotografa koji nije spreman da se upusti u ekstremne uslove i zahteve fotografisanja prirode.

Klupskom izložbom „Naših pet godina“ u Kulturnom centru Novog Sada, Fotografski klub Vojvodina obeležava mali jubilej svog postojanja i rada, koji se u kontinuitetu odvija od osnivanja 9. jula 2010. godine. Na izložbi su zastupljeni radovi sadašnjih aktivnih članova, ali i nekadašnjih članova koji su u ranijem periodu aktivno delovali u klubu. Na otvaranju izložbe će doajen srpske i jugoslovenske fotografije Tomislav Peternek, majstor fotografije iz Beograda, dobiti Povelju počasnog člana Fotografskog kluba Vojvodina.

Otvaranje izložbe je u petak 17.07.2015. sa početkom u 19 časova!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja