Изложба фотографског клуба Војводина „Наших пет година“

14/07/2015

ФОТОГРАФСКИ КЛУБА ВОЈВОДИНА (Биографија)

Фотографски клуб Војводина (ФКВ) је непрофитно удружење основано 9. јула 2010. године у Новом Саду и окупља фотографе аматере и професионалце који се баве креативном фотографијом. До сада се у клуб учланило око осамдесет фотографа аматера и професионалаца. Фотографски клуб Војводина је у овом тернутку највеће и најактивније удружење која негује креативну фотографију у Новом Саду, и један је од најактивнијих фото клубова у Србији. Клуб је члан Фото савеза Србије. Активности и задаци клуба у пет година постојања су биле да представља значајне фотографе, организује изложбе, предавања о фотографији, фото-излете, фото-школу, фото-радионице, фото-курсеве како за своје чланове, тако и за грађанство.

ИЗЛОЖБА „НАШИХ ПЕТ ГОДИНА“

Фотографски клуб Војводина из Новог Сада приређује изложбу фотографија „Наших пет година“ на којој ће фотографи – чланови Фотографског клуба Војводина (ФКВ) представити своја фотографска запажања, своја виђења и размишљања и личне фотографске афинитете. Изложене фотографије су радови фотоаматера који су започели, а потом и развијали своје фотографско виђење у клубу, али има и радова појединаца фотоаматера који су много раније пре оснивања ФКВ упознали фотографске принципе и ликовност. Усмеравани од стране старијих чланова искуснијих у фотографији, завршавајући фото-курсеве у клубу, едукујући се на гостујућим предавањима, млађи чланови клуба су брзо и видљиво показивали напредак у фотографској уметности. Међутим, има у клубу и професионалних фотографа који су своје професионалне обавезе допунили са креативном фотографијом ван агенцијских захтева, и тако задржали дух фотоаматеризма у својим фотографијама.

Тешко је наћи јединствену стилску одредницу изложених фотографија, јер ФКВ није концепт, нити своје виђење заснива на уметничком манифесту, али ипак постоји неколико тема, које су преовлађујуће интересовање на фотографијама чланова ФКВ.
Прва заједничка одредница је човек и његов живот, у свим његовим појавностима. Посматран „оштрим“ оком, фотографи се пажљиво односе према човеку, наглашавајући животну нит која карактерише сваког појединца. Показују и посебан осећај према људима са животне маргине. Најчешће се фотографи из клуба ослањају на принципе социјално-документаристичке фотографије, која је заступљена у српској фотографији последњих 60 година, а са уграђеним принципима „одлучујућег тренутка“ који су новинска агенција „Магнум“, и часопис „Лифе“, увели половином XX века у фотографију.

Друга заједничка карактеристика је тражење ликовности у свакодневници и обичним свакодневним предметима. У њима појединци прелазе у надреалност, настојећи да у завршеном процесу фотографисања виде само предложак, који ће каснијом обрадом довести до коначне фотографије. Други пак увођењем сенке или боје као главног објекта, праве визуелни предложак, за подсвесну слику, посматрачевог виђења и тумачења фотографије.

Трећа карактеристика на фотографијама ове изложбе је окретање појединих фотографа природи, било да се ради о настојању да се кроз извучен детаљ из природе дође до апстрактне форме, или пак залагањем појединих фотографа да ухвате моменте из живота птица недоступне погледу обичног човека, или погледу фотографа који није спреман да се упусти у екстремне услове и захтеве фотографисања природе.

Клупском изложбом „Наших пет година“ у Културном центру Новог Сада, Фотографски клуб Војводина обележава мали јубилеј свог постојања и рада, који се у континуитету одвија од оснивања 9. јула 2010. године. На изложби су заступљени радови садашњих активних чланова, али и некадашњих чланова који су у ранијем периоду активно деловали у клубу. На отварању изложбе ће доајен српске и југословенске фотографије Томислав Петернек, мајстор фотографије из Београда, добити Повељу почасног члана Фотографског клуба Војводина.

Отварање изложбе је у петак 17.07.2015. са почетком у 19 часова!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања