IZLOŽBA DUŠANA TODOROVIĆA: IN_BOKS: FESTUMSKI SKOK

28/10/2014

Od antičkog perioda do digitalne civilizacije

 

Izložba radova Dušana Todorovića „IN_BOKS: Festumski skok“, otvorena je sinoć u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, i trajaće do 11. novembra. Kako je istakao autor ,projekti antinomijskih instalacija nastali su sakupljanjem vizuelnih informacija, obaveštenja, upozorenja i piktograma, kao i sveukupnih delova sistema savremenih komunikacija.
Prema njegovim rečima modifikovana figura skakača u vodu sa freske iz Festa simbolizuje oslobođenje duha i tela i antipod naše sve veće zavisnosti od ekrana i elektronike. Ovaj simbolički skok kroz vreme minojskog skakača možda nam pruža odgovor na pitanje čuvene Šekspirove fraze „biti ili ne biti?“ koja u današnje vreme može da se formuliše u BITI ILI KLIKNUTI! UMETI ILI IMATI! Ali u ovom projektu naga figura skakača koja prolazi kroz elektronske predele ekrana postaje simbol čovekove težnje za slobodom duha i tela u skladu sa prirodom oko nas.
– Pre pet godina u Istorijskom muzeju u Berlinu pronašao sam jednu fotografiju pod nazivom „Vaser springer”, koja je nastala 360. godine pre naše ere. To je, zapravo, freska skakača iz Feste, antičkog grada na Kritu, koja je me veoma zainteresovala. U narednih pet godina dosta sam proučavao minojsku civilizaciju, koja je po ondašnjim uspesima bila poput Njujorka našeg vremena. U fresci me je posebno zaokupio taj graciozni skok olimpijca koji je slobodno uživao u moru, i on me je inspirisao da razmišljam o slobodi i lepoti antičkog perioda u kome je sve bilo predstavljano u sasvim drugom obliku, kroz prirodni odnos sa materijalima, u ravnoteži sa svetom, a ne kroz hladne medije kao što je to slučaj danas – rekao je autor na otvaranju izložbe.
Todorović je dodao da je kroz kreativan proces, nastala igra, između njega i „Skakača“, i vitrualnog predela u koji je on uskočio. On sada uskače u tablet i počinje svoje putovanje. Sve je govorilo u prilog da slobodni skakač koji može da uđe u mašinu dolazi kao simbol slobode, kao virus koji ulazi u računar. Kada je, kako je rekao, isekao njegov lik ostala je praznina koja označava duh, nevidljivi i nepojmljivi u nama, pun čestica i energije koje komuiniciraju. Kada je razmišljao o svemu mnoge stvari su se otkrivale, i tako je nastala njegova igra u kojoj je i za i protiv svega. Potreba za savremenim sredstvima komunikacije je danas vrlo nužna, naglasio je autor, ali možda i ne mora da bude jer zloupotreba svega dovodi do sasvim druge krajnosti u kojoj ratuju dva sveta.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZQ0CVUy4DO0[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja