Изложба цртежа Наташе Кокић „Дистрибуција вероватноће“

26/03/2017

Изложба цртежа Наташе Кокић „Дистрибуција вероватноће“ биће отврена у понедељак 27. марта са почетком у 20 сати у Малом ликовном салону. Изложба траје до 8. априла

Моје истраживање се заснива на посматрању положаја појединца у оквиру савременог друштва, провученог кроз призму елементарних случајности – концепта који је настао у филозофији као супротност детерминизму. Концепт елементарних случајности се протеже до данас из античке филозофије, од Демокрита и Епикура, и говори о кретањима на фундаменталном нивоу, на ком егзистирају атоми и молекули. Сви феномени потичу од уједначених и бесмислених кретања и интеракција атома у празном простору. Управо то кретање утиче на реалност – један наизглед мали догађај води ка значајним променама (теорија хаоса). Појединац у савременом друштву је пример оваквог простирања утицаја, где се он понаша у складу са околином, док опет његово понашање утиче поново на саму средину, стварајући циклично кретање из ког је тешко изаћи.
По новијој теорији, атоме није могуће сврстати у реалне објекте, иако је њихово постојање доказано. Они граде реалност уз помоћ стабилних веза из којих настају све секундарне особине материје, као што су рецимо боја или чврстина. Немогуће је успорити кретање атома, јер у празном простору нема трења, па су у вечном подрхтавању. Сваки феномен је резултат њиховог кретања и спајања.

*****
У прошлости, људи су посматрали небо и друге природне феномене у потрази за охрабрењем и редом које би применили на цивилизацију – рецимо, начин на који се планете крећу је пример добро огранизованог система. Историја политике и филозофије је пуна покушаја да се постигне савршен поредак ствари, док је данашње друштво презасићено „опцијама“ и неправдама које спречавају остваривање животних цилјева и снова. Једноставан живот је постао компликован, у окружењу које може да храни или сломи лични напредак.
Као однос између детерминизма и слободне волје, поставлјам питања о томе колико ми заиста контролишемо сопствене животе, на који начин наша приватна историја утиче на садашњост и колико друштво утиче на нашу перцепцију онога што је важно.

НАТАША КОКИЋ је рођена у Београду 1979. године. Дипломирала је на Факултету ликовних уметности 2005. године, а 2010. је добила диплому Магистра. Од 2001. године излаже на групним и самосталним изложбама у земљи и иностранству. Боравила је на Исланду, у Холандији и Србији у оквиру резиденцијалних програма и добитник је неколико награда, од којих се истицу награда Димитрије Башичевић Мангелос и награда Владимира Величковића за цртеж. Више радова се налази у приватним и јавним колекцијама. Тренутно је на докторским студијама у Београду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања