Изложба цртежа аутора Драгана Јанкова

30/09/2014

– На први поглед јасно је да се уметничка концепција Драгана Јанкова заснива на споју ликовног и вербалног. На готово сваком цртежу постоји нека писана порука, а иза сваког предмета на цртежу стоји реч, од којих је, чини ми се, једна кључна, а то је „слобода“ – рекао је књижевник Слободан Тишма на отварању изложбе цртежа уметника Драгана Јанкова у Малом ликовном салону новосадског Културног центра.

Описујући цртеже аутора, Тишма је рекао да његова дела у својој транспарентности скривају тајне: „Цртежи приказују неки неухватљиви флуид, нечујну музику. Овде је реч о некој врсти илузионизма, коју афирмише радост стварања“. Цртежи Драгана Јанкова пуни су цитата и исказа љубави, пре свега, према модерној уметности која се открива као реалан утопијски простор. Сама чињеница да аутор користи речи, говори и о извесној концептуализацији његових дела, невидљивости, или оностраности, где иза сваког његовог пејзажа стоји нешто друго.

Драган Јанков рођен је у Новом Саду где је и дипломирао сликарство на Академији уметности . Самостални уметник је од 1989.године. Добитник је бројних награда, а имао је неколико самосталних и више од 200 групних изложби. Сви заинтересовани, његову изложбу сртежа могу погледају до 10. октобра.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PRXfEAewT3I[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања