Ivana Vidić – digitalne grafike

14/10/2014

Putem ovog kratkog teksta želela bih da dam odgovor na pitanja u vezi sa stvorenim delom: Šta je vidljivo, a šta ne? Koja je tema? Koja je tehnika korišćena?

Nagon da se linijom istražuje prostor i da se bojom obeleži karakter i energija,  a u korak sa novom erom vizuelne umetnosti i razvojem novih tehnika i računarske tehnologije, dolazi do neke druge formulacije umetničkog dela – do vizuelnog, kreativnog koncepta, što omogućava beskrajne, vizuelno maštovite kombinacije i kreacije, a što grafika kao tehnika dozvoljava, mada je doskoro grafika priznavana jedino ako je realizovana nekom od klasičnih tehnika.

Sastavni deo izložbe su i dva videa, koja na neki način dokumentuju sam stvaralački proces nastanka grafika. Video-snimci se sastoje iz mnoštva slika koje se dinamički smenjuju u ritmu sa muzičkom podlogom Gorana Orgea Nikolića, što je istovremeno bio još jedan izazov: spojiti naizgled nespojivo –  odvojeno nastale radove dva nezavisna kreativca, muzičara i grafičarke, pri čemu je sve   spojeno u sasvim drugi vizuelni medij – video.

Radovi iz ciklusa „Collage mix“ su nastali kao posledica eksperimentisanja i oni su neka vrsta nastavka ranijih ciklusa grafika rađenih CGD tehnikom – „Kompjuter piše olovkom a olovka srcem“ i „Virtuelno tkanje“.

Ovog puta akcenat je bio na teksturi, i to ručno rađenih, papira. Korišćene su fotografije koje su dorađene u kompjuteru, i pri tom akcenat je stavljen na boju. Njihovom kombinacijom su nastali kolaži koji su kasnije uobličeni u grafike.

                                                          Ivana  Vidić

Ivana Vidić 

Rođena 1970. godine u Zemunu. Diplomirala 1995. godine na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Magistrirala 1997. godine na istom odseku. Član ULUS-a od 1996. godine. Nalazi se u statusu slobodnog umetnika.

Izložbu možete pogledati do 30. oktobra 2014. godine na Tribini mladih.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja