Ивана Видић – дигиталне графике

14/10/2014

Путем овог кратког текста желела бих да дам одговор на питања у вези са створеним делом: Шта је видљиво, а шта не? Која је тема? Која је техника коришћена?

Нагон да се линијом истражује простор и да се бојом обележи карактер и енергија,  а у корак са новом ером визуелне уметности и развојем нових техника и рачунарске технологије, долази до неке друге формулације уметничког дела – до визуелног, креативног концепта, што омогућава бескрајне, визуелно маштовите комбинације и креације, а што графика као техника дозвољава, мада је доскоро графика признавана једино ако је реализована неком од класичних техника.

Саставни део изложбе су и два видеа, која на неки начин документују сам стваралачки процес настанка графика. Видео-снимци се састоје из мноштва слика које се динамички смењују у ритму са музичком подлогом Горана Оргеа Николића, што је истовремено био још један изазов: спојити наизглед неспојиво –  одвојено настале радове два независна креативца, музичара и графичарке, при чему је све   спојено у сасвим други визуелни медиј – видео.

Радови из циклуса „Collage mix“ су настали као последица експериментисања и они су нека врста наставка ранијих циклуса графика рађених CGD техником – „Компјутер пише оловком а оловка срцем“ и „Виртуелно ткање“.

Овог пута акценат је био на текстури, и то ручно рађених, папира. Коришћене су фотографије које су дорађене у компјутеру, и при том акценат је стављен на боју. Њиховом комбинацијом су настали колажи који су касније уобличени у графике.

                                                          Ивана  Видић

Ивана Видић 

Рођена 1970. године у Земуну. Дипломирала 1995. године на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. Магистрирала 1997. године на истом одсеку. Члан УЛУС-а од 1996. године. Налази се у статусу слободног уметника.

Изложбу можете погледати до 30. октобра 2014. године на Трибини младих.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања