IVAN JOVANOVIĆ – IZLOŽBA SLIKA

21/03/2015

 

Novi život dokumenata  uz umetničku korekciju

 

 

Izložba slika Ivana Jovanovića  „Dokumenti“ otvorena je na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 2. aprila. Posetioci su imali prilike da vide slike autora koji je, zaokupljen retorikom dokumentarnog kao središnjeg načela, razvio upotrebu tog materijala služeći se različitim postupcima prebacivanje stvarnosti u okvire principijalnog klasičnog slikanja.

– Materijal koji sam nalazio i reciklirao uglavnom je bio crno beli, kao što je na primer štampa i druge vrste publikacija tog tipa. Nisam se fokusirao da li da slike budu polihromatske ili alhromatske, već je to dolazilo samo od sebe, i zato je većina slika iz ovog ciklusa u crno-beloj boji. Cilj jeste da ono što je viđeno bude dobro naslikano kao dokument uz jednu malu korekciju, tačnije dodatak moje inspiracije i pečata. – rekao je  Jovanović.

Iako istrgnuti iz novinskih stubaca, filmskih kadrova i porodičnih albuma, uz sugestivne naslove, ovi dokumenti nastavljaju svoj samostalni život u drugom mediju – slici, koju je autor predstavio na svoj jedinstven način. Na taj način ovaj umetnik želeo je da se dobije utisak uzbudljivosti dok se promišlja o sloju slike koji nije nužno vidljiv. Navodi da se postavi pitanje koja je od ovih slika iz privatne kolekcije i nosi autorovu priču, a koja od njih su deo popularne kulture ili istorijski izvor.

Ivan Jovanović, rođen je u Kragujevcu 1976. Godine. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafika, a magistritao 2008. godine u klasi Mileta Grozdanića.  Aktivno izlaže od 1998. godine, a do sada je imao 20 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko značajnih nagrada i osnivač projekta ”Ordinacija” i “Inex galerije”. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja