ИВАН ЈОВАНОВИЋ – ИЗЛОЖБА СЛИКА

21/03/2015

 

Нови живот докумената  уз уметничку корекцију

 

 

Изложба слика Ивана Јовановића  „Документи“ отворена је на Трибини младих Културног центра Новог Сада и трајаће до 2. априла. Посетиоци су имали прилике да виде слике аутора који је, заокупљен реториком документарног као средишњег начела, развио употребу тог материјала служећи се различитим поступцима пребацивање стварности у оквире принципијалног класичног сликања.

– Материјал који сам налазио и рециклирао углавном је био црно бели, као што је на пример штампа и друге врсте публикација тог типа. Нисам се фокусирао да ли да слике буду полихроматске или алхроматске, већ је то долазило само од себе, и зато је већина слика из овог циклуса у црно-белој боји. Циљ јесте да оно што је виђено буде добро насликано као документ уз једну малу корекцију, тачније додатак моје инспирације и печата. – рекао је  Јовановић.

Иако истргнути из новинских стубаца, филмских кадрова и породичних албума, уз сугестивне наслове, ови документи настављају свој самостални живот у другом медију – слици, коју је аутор представио на свој јединствен начин. На тај начин овај уметник желео је да се добије утисак узбудљивости док се промишља о слоју слике који није нужно видљив. Наводи да се постави питање која је од ових слика из приватне колекције и носи ауторову причу, а која од њих су део популарне културе или историјски извор.

Иван Јовановић, рођен је у Крагујевцу 1976. Године. Завршио је Факултет ликовних уметности у Београду на одсеку графика, а магистритао 2008. године у класи Милета Грозданића.  Активно излаже од 1998. године, а до сада је имао 20 самосталних и преко 40 групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је неколико значајних награда и оснивач пројекта ”Ординација” и “Инеx галерије”. Члан је Удружења ликовних уметника Србије.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања