Историчар Карановић о четвртвековном историјату Републике Српске

23/04/2018

Трибина „Република Српска – четврт века историје” одржана je у понедељак, 23. априла у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је мср Огњен Карановић, историчар, а гост трибине био је мср Срђан Граовац, такође историчар.

На почетку трибине, бројној окупљеној публици, Граовац је представио свеобухватну анализу историјских стања и процеса који су довели до нестанка Друге Југославије и почетка трагичних ратова за југословенско наслеђе. Чињеница је да је у тим ратовима српски народ претрпео велике губитке – и демографске и економске.

Граовац је, међутим, нагласио да то питање сада не вреди постављати. РС је оно што смо, у том турбулентном времену, успели да добијемо и наша је дужност да је чувамо и афирмишемо.

На почетку свог обраћања, Карановић је подсетио да је Дејтонским мировним споразумом (1995) постигнут преко потребни мир на просторима Босне и Херцеговине, која је у пламену грађанског, међуверског и међуетничког оружаног сукоба, распламсаног 1992., била практично уништена.

Тиме је међународна заједница признала постојање Републике Српске, младе државе српског народа и свих националних заједница и грађана који у њој живе, а која је настала у другој години од почетка трагичних ратова за југословенско наслеђе (1991-1999).

– У процесу распада СФРЈ, Република Српска није била намеран него случајан пројекат – рекао је Карановић, додајући да нико од предводника српског народа у БиХ, све до друге половине 1991. године, није имао план да ствара некакву српску државу.

Једини циљ политичких елита српског народа у БиХ било је очување СФРЈ или останак БиХ у југословенској држави, јер на тај начин и сви Срби (као и Бошњаци и Хрвати) живе у јединственој држави.

Оно што су политички представници тада најављивали било је да нико не може спречити муслимански или хрватски народ да се издвоји из Југославије, уколико то жели, али и да Србе, другу по бројности националну заједницу, нико не може натерати да руше државу у којој желе да живе.

Пошто је изнео генезу догађаја који су уследили у БиХ, укључујући и поделе по етничкој основи, Карановић је истакао да су 9. јануара 1992. године, у сарајевском хотелу „Холидеј ин”, представници Скупштине српског народа у БиХ донели одлуку о формирању РС.

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања