Интимне слагалице Виолете Лабат

21/07/2015

Изложба скулптура уметнице Виолете Лабат под називом „Интимне слагалице“ отворена је у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада и трајаће до 25. јула.

Нове, „интимне слагалице“, налик су на скулптуре-играчке, које су састављене од гвоздених комада, причвршћених шрафовима, а онда и фиксиране на циглама. Неуобичајен спој – гвожђа, као прелазног метала, и – цигле, грађевинског материјала, испровоцирао је уметницу на потрагу за различитим ликовним решењима. – Свако дело је „прича за себе“, али и елеменат једне заједничке приче, односно слагалице. А та слагалица је истовремено и ликовна игра и покушај искорака слике (цртежа) у простор, из једне, односно друге димензије у трећу – рекла је Лабат.

Ових десет интимних слагалица представљају, према речима Зорана Ђерића, само десет могућности једне исте визуелне игре, једне уметничке концепције која несумњиво има велики потенцијал, како креативни, тако и производни, ако би се овим скулптурама приступило као играчкама, а сирови (грађевински) материјали заменили обрађеним и прилагођеним за другу врсту масовне употребе. Али то није била намера Виолете Лабат. Иако њена цигла није више још једна цигла у зиду, већ постамент за њене скулптуре од гвожђа. Иако су њене скулптуре специфичне гвоздене слагалице, оне нису намењене да буду играчке, или нешто друго до то што сада јесу – иако наизглед грубе и необрађене форме, тренутно заустављене у једном облику, оне су ипак њен свет, резултат њених визија и унутрашњих слика. Необојен, односно у природним бојама, подложан променама, које су логичне и очекиване. Што им не умањује тренутну вредност, али и не гарантује патину и вечност.

Виолета Лабат рођена је 1953. године у Београду. Академију ликовних уметности завршила у Новом Саду. Члан је УЛУС-а од 1982, УЛУВ-а од 1983, а од 2000. године и УПУДИВ-а. Бави се вајарством и израдом витража. Самостално је од 1983. године излагала двадесет пута (Нови Сад, Скопље, Битољ, Ириг, Врдник, Ср. Карловци, Марибор, Загреб, Вршац, Сомбор, Кикинда, Београд…), док је групно излагала на бројним изложбама у земљи и иностранству. Добитница је неколико награда за цртеже и скулптуре, међу којима је и награда Новосадског салона 1994. године.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања