Интересантно предавање др Николе Чанка о узроцима и последицама конфликта

11/04/2018

У оквиру циклуса „Ја, прво лице множине”, у среду 11. априла у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржано је предавање проф. др Николе Чанка – др Ника под називом „А сад’ нећу ни како ја хоћу! (Понашање у конфликту)“.

На почетку овог тематског предавања, др Чанак је казао да су конфликти неминовни и неизбежни састојци свакодневног живота. Њихово препознавање у фази настанка, адекватна превенција и њихово оптимално артикулисање, незаобилазне су претпоставке срећног и успешног живота.

– Конфликти су саставни део живота на свим нивоима и у свим равнима. Тамо где нема конфликата, нема ни живота – рекао је аутор трибине.

Конфликт пролази кроз четири фазе. Прва је тзв. латентни конфликт који се „крчка“. У наредној фази постајемо свесни конфликта, до наше свести допире сазнање да постоји неки проблем. Потом долази до ерупције, а на крају – постконфликтна фаза у којој мудар човек учи и из ње излази бољи.

Говорећи о заблудама у вези са конфликтима, др Чанак је набројао неколико: уверење да је конфликт последица неке врсте лоше организације, да је знак нечије небриге, да пролази сам од себе… Већина конфликата, сматра предавач, у свакодневном животу своје корене има првенствено у нама самима, било да је реч о неким неиспуњеним жељама из детињства или када имамо две жељене варијанте, а не можемо да се определимо за једну од две опције.

Када је реч о врстама конфликата, постоје и вертикални конфликти који могу да буду последица наше другачије перцепције у односу на ону коју имају други људи. Хоризонтални конфликти постоје на нивоу појединаца или група (свађе са партнером или родбином).

Једна од техника која, по савету др Чанка, у већини  случајева даје резултат јесте – нереаговање „на прву лопту“, незалетање у конфликт. Решење је остати сталожен и максимално рационализовати ситуацију.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања