INSPIRACIJA MUZIČARIMA – USKORO POČINJE 16. NOVOSADSKI DŽEZ FESTIVAL

07/11/2014

Devet ansambala sa svetske i domaće džez scene predstaviće se domaćoj publici u Srpskom narodnom pozorištu na 16. Novosadskom džez festivalu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada. Na drugoj konferenciji za novinare održanoj danas na Tribini mladih novosadskog Kulturnog centra, predstavljeni su učesnici prvog dana festivala Maja Alvanović (klavir) i Ištvan Čik (bubnjevi), članovi „Majamisti trija“, dugogodišnji fotograf Festivala Aleksandar Plačkov, urednica i izvršna producentkinja Vesna Kaćanski, i Ksenija Čobanović čiji je total dizajn osvežio ovogodišinji vizuelni identitet Festivala. Kako je najavljeno, festival će otvoriti član gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović i kompozitor Jovan Adamov.

Novosadski trio, u čijem sastavu su Maja Alvanović, Ištvan Čik i Ervin Malina uz podršku Aleksandre Drobac, Damira Bačkina, Gislea Torvika, Gabora Bunforda i Uroša Šećerova predstaviće se publici prvog dana festivala. Ovaj bend izvodi instrumentalnu muziku koja bi se mogla nazvati spojem klasičarskog izraza i džez elemenata. Po reakcijama publike i mišljenju brojnih istaknutih muzičara ova grupa pravo je žanrovsko osveženje na našoj muzičkoj sceni. Tako će Novosađani imati priliku da u četvrtak 13. novembra premijerno čuju drugi album ove grupe pod nazivom „Love“. Prema rečima liderke ovog trija Maje Alvanović i njenog kolege Ištvana Čika, koji ovu manifestaciju prate od samog početka, velika je čast nastupati na Festivalu koji inspiriše sve muzičare. –Mnoge inspiracije sam ponela sa koncerata koje sam slušala na NSJF. Tako je i moj prvi album celokupno inspirisan nekim od koncerata – rekla je Maja Avanović zahvalivši se organizatorima na pozivu za učešće.

Pre samog otvaranja muzičkog programa, posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu fotografija Aleksandra Plačkova pod nazivom „Novosadski Džez festival, prvih petnaest godina“. Slušajući džez i uživajući u njemu, Aleksandar Plačkov poželeo je da sve te zvuke, osećanja i atmosferu zabeleži. Tako je ovaj umetnik od samog početka uz festival. Ono što je njegov objektiv zabeležio godinama unazad Novosađani će videti 13. novembra u holu Srpskog narodnog pozorišta. – Bilo je teško napraviti izbor za izložbu i sve te godine smestiti u pedeset fotografija. Dogovorili smo se da podelimo predstavljanje, tako da ćemo drugi deo videti sledeće godine. Sećam se prvog festivala, kada smo svi puni entuzijazma dali više od sebe kako bi ovaj festival zaživeo. Sada, posle petnaest godina možemo reći da je zahvaljujući ovom Festivalu pred domaćiom džez publikom nastupao zaista veliki broj svetskih muzičara, koji su naš grad predstavili u svetu. Jedan deo tih muzičara biće prikazan i na izložbi – rekao je Plačkov.
16. Novosadski džez festival, čiji je predprogram već počeo, trajaće od 13-15. novembra u Srpskom narodnom pozorištu. Osim glavnog muzičkog, festival ima i prateće programe –koncerte, predavanja, gitarsku radionicu i po tradiciji svake večerei džem sešn.

Zainteresovani sugrađani ulaznice za 16. Novosadski Džez festival mogu kupiti na bileternici Srpskog narodnog pozorišta. Cena pojedinačne ulaznice je 800, dok je komplet 2.000 dinara.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja