ИНСПИРАЦИЈА МУЗИЧАРИМА – УСКОРО ПОЧИЊЕ 16. НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

07/11/2014

Девет ансамбала са светске и домаће џез сцене представиће се домаћој публици у Српском народном позоришту на 16. Новосадском џез фестивалу, који организује Културни центар Новог Сада. На другој конференцији за новинаре одржаној данас на Трибини младих новосадског Културног центра, представљени су учесници првог дана фестивала Маја Алвановић (клавир) и Иштван Чик (бубњеви), чланови „Мајамисти трија“, дугогодишњи фотограф Фестивала Александар Плачков, уредница и извршна продуценткиња Весна Каћански, и Ксенија Чобановић чији је тотал дизајн освежио овогодишињи визуелни идентитет Фестивала. Како је најављено, фестивал ће отворити члан градског већа за културу Вања Вученовић и композитор Јован Адамов.

Новосадски трио, у чијем саставу су Маја Алвановић, Иштван Чик и Ервин Малина уз подршку Александре Дробац, Дамира Бачкина, Гислеа Торвика, Габора Бунфорда и Уроша Шећерова представиће се публици првог дана фестивала. Овај бенд изводи инструменталну музику која би се могла назвати спојем класичарског израза и џез елемената. По реакцијама публике и мишљењу бројних истакнутих музичара ова група право је жанровско освежење на нашој музичкој сцени. Тако ће Новосађани имати прилику да у четвртак 13. новембра премијерно чују други албум ове групе под називом „Лове“. Према речима лидерке овог трија Маје Алвановић и њеног колеге Иштвана Чика, који ову манифестацију прате од самог почетка, велика је част наступати на Фестивалу који инспирише све музичаре. –Многе инспирације сам понела са концерата које сам слушала на НСЈФ. Тако је и мој први албум целокупно инспирисан неким од концерата – рекла је Маја Авановић захваливши се организаторима на позиву за учешће.

Пре самог отварања музичког програма, посетиоци ће имати прилику да погледају изложбу фотографија Александра Плачкова под називом „Новосадски Џез фестивал, првих петнаест година“. Слушајући џез и уживајући у њему, Александар Плачков пожелео је да све те звуке, осећања и атмосферу забележи. Тако је овај уметник од самог почетка уз фестивал. Оно што је његов објектив забележио годинама уназад Новосађани ће видети 13. новембра у холу Српског народног позоришта. – Било је тешко направити избор за изложбу и све те године сместити у педесет фотографија. Договорили смо се да поделимо представљање, тако да ћемо други део видети следеће године. Сећам се првог фестивала, када смо сви пуни ентузијазма дали више од себе како би овај фестивал заживео. Сада, после петнаест година можемо рећи да је захваљујући овом Фестивалу пред домаћиом џез публиком наступао заиста велики број светских музичара, који су наш град представили у свету. Један део тих музичара биће приказан и на изложби – рекао је Плачков.
16. Новосадски џез фестивал, чији је предпрограм већ почео, трајаће од 13-15. новембра у Српском народном позоришту. Осим главног музичког, фестивал има и пратеће програме –концерте, предавања, гитарску радионицу и по традицији сваке вечереи џем сешн.

Заинтересовани суграђани улазнице за 16. Новосадски Џез фестивал могу купити на билетерници Српског народног позоришта. Цена појединачне улазнице је 800, док је комплет 2.000 динара.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања