Inicijativa da Novi Sad bude EPK 2020. predstavljena u Briselu

27/03/2013

Direktor Kulturnog centra Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine dr Andrej Fajgelj je juče (utorak, 26. mart), u Briselu, u predstavništvu Badem-Vitemberga pri Evropskoj Uniji, predstavio Novi Sad i inicijativu za kandidaturu za EPK.

Na sastanku Saveta dunavskih gradova i regija, dr Fajgelj je naš grad predstavio kroz video prezentaciju “Novi Sad – neispričana priča”, u kojoj je, pored isticanja povoljnog geografskog položaja, bogate istorije, glavnih odrednica koje Novi Sad čine “gradom kulture”, podcrtao i onu “nevidljivu” i “neispričanu” stranu grada – da je on od svog osnivanja zbir brojnih naroda i da ga upravo taj duh multinacionalnosti i multikulturalnosti čini bogatim, a taj deo priče se ne može ispričati samo pomoću geografskih i istorijskih podataka.

Sastanku Saveta dunavskih gradova i regija prisustvovali su i dr Siniša Sević, predsednik Skupštine grada Novog Sada i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, a u Briselu ih je primio Evropski komesar za regionalni razvoj Johanes Han.

Povodom inicijative da Novi Sad postane kandidat za Evropsku prestonicu kulture, dr Fajgelj je danas nastavio aktivnosti razgovarajući sa Silvenom Paskuom, koordinatorom za EPK pri Evropskoj Komisiji, kao i sa Doris Pak, predsedavajućom Komiteta za kulturu i obrazovanje u Evropskom Parlamentu.

– Predstavio sam novi, osnaženi Organizacioni odbor, koji ima uvećane kapacitete da donese i sprovede sve odluke potrebne za početak participativnog rada na pripremi prijave za kandidaturu. Razgovarali smo i o napretku procedura u samoj EU, kao što je i usvajanje novog projekta “Kreativna Evropa”, što je preduslov da bi gradovi iz trećih zemalja konkurisali za EPK. Dobio sam nove potvrde da je EPK 2020 velika i realna prilika za Novi Sad, ali i veliki izazov koji zahteva saradnju svih da bismo ubedili žiri i pobedili kandidate – istakao je dr Fajgelj nakon sastanaka u Briselu.

Dr Andrej Fajgelj i Doris Pak, predsedavajuća Komiteta za kulturu i obrazovanje u Evropskom parlamentu

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja