Иницијатива да Нови Сад буде ЕПК 2020. представљена у Бриселу

27/03/2013

Директор Културног центра Новог Сада и председник Организационог одбора иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године др Андреј Фајгељ је јуче (уторак, 26. март), у Бриселу, у представништву Бадем-Витемберга при Европској Унији, представио Нови Сад и иницијативу за кандидатуру за ЕПК.

На састанку Савета дунавских градова и регија, др Фајгељ је наш град представио кроз видео презентацију “Нови Сад – неиспричана прича”, у којој је, поред истицања повољног географског положаја, богате историје, главних одредница које Нови Сад чине “градом културе”, подцртао и ону “невидљиву” и “неиспричану” страну града – да је он од свог оснивања збир бројних народа и да га управо тај дух мултинационалности и мултикултуралности чини богатим, а тај део приче се не може испричати само помоћу географских и историјских података.

Састанку Савета дунавских градова и регија присуствовали су и др Синиша Севић, председник Скупштине града Новог Сада и Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине, а у Бриселу их је примио Европски комесар за регионални развој Јоханес Хан.

Поводом иницијативе да Нови Сад постане кандидат за Европску престоницу културе, др Фајгељ је данас наставио активности разговарајући са Силвеном Паскуом, координатором за ЕПК при Европској Комисији, као и са Дорис Пак, председавајућом Комитета за културу и образовање у Европском Парламенту.

– Представио сам нови, оснажени Организациони одбор, који има увећане капацитете да донесе и спроведе све одлуке потребне за почетак партиципативног рада на припреми пријаве за кандидатуру. Разговарали смо и о напретку процедура у самој ЕУ, као што је и усвајање новог пројекта “Креативна Европа”, што је предуслов да би градови из трећих земаља конкурисали за ЕПК. Добио сам нове потврде да је ЕПК 2020 велика и реална прилика за Нови Сад, али и велики изазов који захтева сарадњу свих да бисмо убедили жири и победили кандидате – истакао је др Фајгељ након састанака у Бриселу.

Др Андреј Фајгељ и Дорис Пак, председавајућа Комитета за културу и образовање у Европском парламенту

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања