Инфо пункт ЕПК на Штранду

27/09/2013

Новосађани имају велико срце и широка схватања

EПК инфо пулт на ШтрандуАнализирани су подаци анкете коју су Новосађани имали прилике да попуњавају на најпопуларнијој новосадској плажи Штранд. У оквиру Културног лета на Штранду, манифестације коју је Културни центар током два месеца организовао на овом месту, био је постављен испод моста Слободе и инфо пункт на којем су посетиоци, уз свесрдну помоћ волонтера, могли да се информишу о припреми Новог Сада за кандидатуру за титулу Европске престонице културе 2020. године. Такође, могли су да испуне и анкетни листић и убаце га у кутију, која се из дана у дан све више пунила са одговорима о нашем граду и кандидатури за Европску престоницу културе.

Чињеница да се испоставило да је више од 70 одсто анкетираних обавештено и да знају да се наш град кандидује показатељ је да је организациони тим за припрему кандидатуре за ЕПК на добром путу. Као највеће вредности које Нови Сад има и које могу бити пресудни у добијању ове престижне титуле, анкетирани су наводили: јаку културну традицију коју Нови Сад има, установе као што су Матица српска и Српско народно позориште, локације као што су Петроварадинска тврђава, Фрушка гора, Кеј, Штранд и бројна друга места.  Као вредности града, анкетирани су истакли младост – то што је наш град велики универзитетски центар, као и препознатљиву гостољубивост. Немали број одговора односио се на велику вредност Новог Сада као мултинационалне и мултикултурне средине. 
Анкетирани су као проблеме маркирали неискоришћене потенцијале које град има и у смислу неискоришћених објеката, али и неискоришћених и људских ресурса. Исто тако, грађани желе више едукативних програма, већу безбедност града, Нови Сад да постане чистији град и да има више зеленила. Поједини осећају да се наш град културно успавао али да кроз овај пројекат може не само да врати своју титулу на државној равни, него и да је уздигне на европски ниво.  
На питање које би акције предложили, Новосађани су већином одговарали да би, иако је Нови Сад познат по оргомном броју фестивала и манифестација, увели још манифестација а највише у циљу задржавања странаца који посећују наш град. Као један од најжељенијих добити кроз ову титулу, грађани су истакли враћање позитивне слике наше земље и града у свету.
Највреднији резултат ове акције организационог тима за припрему града за кандидатуру за титулу Европске престонице културе је свакако чињеница да је анкета на Штранду показала да би више од 90 одсто анкетираних желело да на било који начин учествује у програмима и пројектима који би довели до тога да управо Нови Сад буде 2020. године Европска престоница културе. Многи би желели да волонтирају у већ осмишљеним пројектима, али је и немали број њих тачно и прецизно знао у ком сегменту би желели да учествују. 
Новосађани су се и кроз овај пројекат, као и кроз недавно завршени пројекат „Мој крај“, показали да имају велико срце и широка схватања. Без тога, свакако, не бисмо ни могли до Европе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања