Хероина великог и храброг срца – отворена изложба фотографија о Милунки Савић

25/11/2014

Изложба фотографија „Милунка Савић – хероина Великог рата“, која хронолошки описује живот српске хероине, отворена је у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Поставку, коју је поводом стогодишњице Првог светског рата, приредио Културни центар Новог Сада у сарадњи са Историјским музејом Србије, отворио је кустос-саветник тог музеја и историчар, Небојша Дамњановић.

Новосађани имају прилику да погледају породичне фотографије које до сада нису објављиване и упознају се са животом најодликованије жене Великог рата. На фотографијама, може се видети какав живот је Милунка Савић водила у времену рата када је крила да је женско, али и како је живела после рата. Посетиоци могу да виде и експонат њене војничке униформе, као и бомбе које је користила у борбама. Изложене ратне фотографије снимљене су у Тунису, Солуну и Паризу, а осим њих, по први пут, могу да се виде и сва одликовања српске хероине.

– Милунка Савић је жена која је непосредно узела учешће у рату и била борац првог борбеног реда. Ово је најмање што можемо учинити за хероину која је ставила живот у опасност и борила се за свој народ – рекао је Дамњановић. Избор фотографија које су постављење обухватају хронолошки живот Милунке Савић. Од  девојке са села која је штитећи свог брата, отишла у добровољце представљајући се као Милун, до хероине која је после рата радила разне послове и школовала велики број деце, не тражећи ништа од државе. На изложби може да се види њен извод из књиге рођених, венчани лист, фотографија са њеног венчања, али и са разних прослава на које је позивана како би јој се указала част. Иако је рањавана неколико пута,  увек се враћала на бојиште како би бранила свој народ. Фотографије њеног лечења у Тунису могу се такође видети на овој изложби, као и њени рукописи, тачније документа у којима она шаље молбу управнику тадашње државне Хипотекарне банке у Београду.
– Она је радила најобичније послове, имала је брак који је кратко трајао, али је зато одшколовала више од тридесеторо деце, које је у Београд доводила из свог родног места. Била је наш савременик – додао је Дамњановић.
Сви заинтересовани ову изложбу могу погледати до 4. децембра у Ликовном салону Културног центра.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања