Grosu i Maravić gostovali u „Art Ekskluzivu“

14/02/2020

U petak 14. februara u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada održan je još jedan „Art Ekskluziv“. Gosti serijala bili su Konstantin Grosu – karikaturista i ilustrator i Goran Maravić, autor knjige „Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije“. Moderator je bio grafički dizajner Doru Bosiok.

Konstantin Grosu dobitnik je mnogobrojnih nagrada za karikaturu među kojima su Nagrada za komentar – karikaturu „Ošišani jež“, Gran pri „Hemo osmeh“, nagrada Večernjih novosti „Pjer“, a u bogato iskustvo ubraja se saradnja sa mnogobrojnim časopisima i dnevnim novinama. Danas sarađuje sa časopisima „NIN“ i „Enigmatika“.

Otvarajući večerašnji „Art Ekskluziv“, Doru Bosiok rekao je da su se na karikaturama Konstantina Grosua našle brojne domaće i svetski poznate ličnosti iz oblasti politike, muzike, glume i sporta. Potom je Bosiok dao reč Goranu Maraviću, autoru knjige „Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije.“

Maravić se osvrnuo na istorijat karikature podsećajući da su na razvoj karikature i stripa uticali velikani naše književnosti Sterija Popović, Radoje Domanović, Branislav Nušić, Zmaj i drugi velikani naše književnosti. Časopisi, posvećeni karikaturi, imali su gotovo po pravilu jedno ili dva izdanja, jer su ubrzo po izlasku iz štampe – zabranjivani.

Konstantin Grosu naveo je niz primera o tome kako svaka karikatura u pozadini ima svoju priču, te da su političari kod nas i u svetu, najčešće glavni junaci karikatura.

Na kraju večerašnjeg događaja Doru Bosiok je najavio da će u oktobru na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada okupiti iste večeri sve dosadašnje goste „Art ekskluziva.“

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja