Гросу и Маравић гостовали у „Арт Ексклузиву“

14/02/2020

У петак 14. фебруара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада одржан је још један „Арт Ексклузив“. Гости серијала били су Константин Гросу – карикатуриста и илустратор и Горан Маравић, аутор књиге „Два века карикатуре на просторима Југославије“. Модератор је био графички дизајнер Дору Босиок.

Константин Гросу добитник је многобројних награда за карикатуру међу којима су Награда за коментар – карикатуру „Ошишани јеж“, Гран при „Хемо осмех“, награда Вечерњих новости „Пјер“, а у богато искуство убраја се сарадња са многобројним часописима и дневним новинама. Данас сарађује са часописима „НИН“ и „Енигматика“.

Oтварајући вечерашњи „Арт Ексклузив“, Дору Босиок рекао је да су се на карикатурама Константина Гросуа нашле бројне домаће и светски познате личности из области политике, музике, глуме и спорта. Потом је Босиок дао реч Горану Маравићу, аутору књиге „Два века карикатуре на просторима Југославије.“

Маравић се осврнуо на историјат карикатуре подсећајући да су на развој карикатуре и стрипа утицали великани наше књижевности Стерија Поповић, Радоје Домановић, Бранислав Нушић, Змај и други великани наше књижевности. Часописи, посвећени карикатури, имали су готово по правилу једно или два издања, јер су убрзо по изласку из штампе – забрањивани.

Константин Гросу навео је низ примера о томе како свака карикатура у позадини има своју причу, те да су политичари код нас и у свету, најчешће главни јунаци карикатура.

На крају вечерашњег догађаја Дору Босиок је најавио да ће у октобру на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада окупити исте вечери све досадашње госте „Арт ексклузива.“

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања