Градоначелник Вучевић и амбасадор Скат на отварању изложбе у КЦНС

17/04/2018

Изложба под називом „Ко је Малвина Хофман?“, коју организује Институт за историју оглашавања, у сарадњи са амбасадом САД-а у Београду, Америчким кутком из Новог Сада и Културним центром Новог Сада, отворена је у уторак, 17. априла у Клубу „Трибина младих“. Отварању су присуствовали амерички амбасадор Кајл Скат, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић као и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић.  

Изложба која ће након Новог Сада бити приказана у још седам градова Србије представља америчку вајарку Малвину Хофман, њен пут кроз Србију и напоре да кроз пропаганду помогне српском народу у Великом рату. Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић рекао је да ово није само изложба модерне уметности, изложба плаката инспирисаних српском војском у Првом светском рату, ни само део пригодног програма у склопу обележавања века од победе у Великом рату, као ни романтична прича о животу велике америчке уметнице, најпознатије вајарке 20. века, Малвине Хофман. Ова изложба све то надилази, јер је ово омаж пријатељству, хуманости, великом људском и уметничком срцу преточеном у поруку са плаката – „Serbia needs your help“.

Срећан сам што Нови Сад има прилику да буде оплемењен њеним уметничким делима, јер је то прича о којој Србија мало зна. Ово је прилика да то исправимо, да кроз дела Малвине Хофман научимо причу о Србима и Американцима, о историји нашег пријатељства. Ожиљци које наш народ још није зацелио, иако је цео век иза нас, ванвременским је учинио само један плакат, са причом о јунаштву и жртви, са поруком пријатељства. Наш град је једва дочекао причу о Малвини и хвала аутору изложбе Владимиру Чеху као и Културном центру Новог Сада што је ову фасцинантну причу донео у наш град – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

https://youtu.be/qaTUV9TM5b8

Изложба потврђује и урбану легенду да је лик на плакату „Serbia needs your help“ уствари лик мртвог српског војника на чамцу којима су пребацивани војници на сахрану у “Плавој гробници” код острва Видо у Грчкој. Директор Културног центра Новог Сада упутио је поздравну реч, захваливши се градоначелнику Новог Сада и амбасадору на присуству, али и аутору за ову изузетну изложбу.  

Културни центар Новог Сада у америчкој амбасади има партнера и великог  пријатеља. Да је више оваквих изложби мање би било неразумевања међу државама. Хвала господину Чеху сто врши мисију пар екселанс уметника. Мисија великих уметника је да „мостовима“ спајају народе. Мостови су оно што може да очува свет, а мржња и непријатељство воде у деструктивност и заваду. – рекао је Панаотовић.  

https://youtu.be/S5ctetZRSgc

Амбасадор Сједињених Америчких Држава Њ.Е. Кајл Скат истакао је да је историја Србије и САД-а проткана разним догађајима и емоцијама, и позвао све Новосађане да виде изложбу која представља својеврсну причу о сјајној уметници – вајарки, која је дошла 1919. године у оквиру Црвеног крста, помагала Србији, а о којој причамо и данас, век касније.

Прича о мртвом војнику који је постао симбол Србије није завршена: Малвина је исти лик искориситила за скулптуру Св. Фрање која се данас налази испред болнице Мејо у Рочестеру, САД. Скулптуру је на изложби могуће видети уз помоћ кациге за „виртуелну реалност“. Из тродимензионалне слике виртуелне реалности, уз помоћ 3Д штампача, лик српског војника враћен је у “опипљиву реалност”: изложена је биста Св. Фрање.

У другом делу изложбе је скренута пажња на америчку кампању за помоћ Србији, у којој је Малвина била део уметничког тима. Намера аутора изложбе била је да се изложбом одужи ауторки чувеног плаката, која је поред њега имала и друга уметничка дела у вези са овим простором, и да укаже на многе друге њене активности за помоћ Србији, јер се о њој, нажалост, у Србији скоро ништа не зна.

https://youtu.be/Qn88BedRu-U

Прича о америчкој кампањи за помоћ Србији у Великом рату, део изложбе “Србија, рат и плакат”, под покровитељством Министарства културе и информисања, реализована је прошле године у Музеју примењене уметности у Београду.  Само мали број људи у земљи зна за кампање “Помозите Србију…” које су у време Првог светског рата водиле земље-савезнице САД, Француска и Велика Британија.

Сви посетиоци имају прилику да виде и оригиналну фотографију са чамца српског ратног репортера Милоја Игрутиновића која је послужила као предложак за илустрацију на плакату, Малвинину скицу за плакат, плакат, разгледницу са истим ликом и насловну страну књижице “Kosovo Day 1918” штампану у САД-у.  Аутор изложбе, Владим Чех, у свом исцрпном раду успео је да дође и први пут прикаже Малвинине цртеже које је урадио на овом путу. Новосађани ће тако, све до 23. априла имати прилике да виде и до сада непознате историографске факте у вези са њеним активностима за помоћ Србији, а који су пронађени у Гете институту у Лос Анђелесу.

https://youtu.be/Z2bS7bXhLm4

Коментари

marko marko

do kad traje izlozba i da li je ulaz besplatan

replies

kcns kcns

Поштовани,

изложба траје до 23. априла. Улаз је бесплатан.

Срдапчан поздрав,
КЦНС

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања