Гости Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд посетили Галерију Матице српске

17/07/2017

 

Гости Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд посетили галерију Матице српске

 

У паузи између музичких програма у оквиру седме Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд, која се у организацији Културног центра Новог Сада одржава од 15. до 22. јула, гости из Дортмунда су, 18. јула 2017. године, били у посети Галерији Матице српске са жељом да упознају нашу културу и уметност.

Музичаре из града побратима, немачког града Дортмунда, у обилазак и разгледање српског уметничког блага, које обухвата неколико векова и чува се под сводом ове наше националне институције културе, повела је Мирослава Жарков, кустос Галерије Матице српске.

Немачки џез музичари имали су прилику да разгледају поставке дела зографа, дела српског сликарства раног и касног барока, портретног сликарства из 18. века, као и платна великана из 19. века: Уроша Предића, Паје Јовановића, Саве Шумановића…

Потом је у врту Галерије Матице српске представљен пројекат „Нови Сад, европска престоница културе 2021“. О значају ове престижне титуле, као и о будућим пројектима, гостима из Дортмунда говорио је Вук Радуловић, шеф Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“ .

Радуловић је подсетио како је Новом Саду ова престижна титула додељена у Бриселу прошлог октобра, и да она представља прву такву титулу коју је освојио неки град у Србији.

Овом титулом, као што је познато, Србија се реинтегрисала у европски културни живот. Пред Новим Садом су четири изузетно значајне године које ће обиловати културним дешавањима и припремама за 2021. Годину, током које ће у Нови Сад и његову културну понуду бити упрте очи целе Европе.

Гости из Дортмунда захвалили су се на гостопримству у Галерији Матице српске и истакли импресију да су током ове посете још боље упознали братски град Нови Сад.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања