Глобални звук џеза од 16. новембра у Српском народном позоришту

18/10/2022

Данас је у Културном центру Новог Сада одржана конференција за новинаре поводом 24. Новосадског џез фестивала који ће бити одржан од 16. до 19. новембра 2022. године на Малој сцени „Пера Добриновићˮ Српског народног позоришта. Након сваке концертне вечери одржаће се jam session за који ће бити задужен House band.

На конференцији је истакнуто да је Нови Сад повећао буџет намењен програму, док је добијена и подршка Аутономне Покрајине Војводине. Поред четири основна концертна дана, још два дана су обележена џезом: 14. новембра биће отворена изложба Александра Плачкова, након које ће бити одржан концерт Ивана Швагера, а 15. новембар намењен је деци и дечјим радионицама на „Трбини младихˮ у Културном центру Новог Сада, које ће држати Јована Добријевић и Јелена Допуђ, где ће најмлађа публика нешто више сазнати о џез музици и џез култури.

Витомир Симурдић, селектор фестивала, представио је овогодишњи програм. Према његовим речима, кључна идеја била је да се Фестивал организује по програмима, а не по извођачима. Фестивал 16. новембра у 20 часова отвара Big band RTS-a са Стјепком Гутом као лидером, а програм који ће изводити биће у част Теда Џонса. Потом, у 21 час наступиће једанаесточлани бенд Nikolov-Ivanović Undectet & Magic Malik, аутентичан европски комбо. Друго фестивалско вече 17. новембра отвориће Норвежанин Нилс Петер Молвер, угледно име европског савременог џеза, а затвориће га концерт Јована Маљоковића Октета и гудачког оркестра Роберта Лакатоша, чије аранжмане је радио Иван Илић. Трећег дана, 18. новембра, наступиће квартет Јожефа Феча, потом Александар Узелац Трио, а вече затвара Владимир Самарџић Трио. Последњег дана, 19. новембра, слушаоцима ће се представити састав JazzXchange feat. Bojan Z, сачињен од по два представника из три града која су понела титулу Европске престонице културе, из Каунаса (Литванија), Еша (Луксембург) и Новог Сада (Србија), о чему је говорила координаторка програмског лука Друга Европа, Милица Рашковић. Фестивал се затвара наступом Chico Freeman’s Trio Exotica.

Такође, истакнуте су и цене карата: карта за један концерт износи 700 динара, целовечерња 1000/1500 динара, а за цео фестивал 2700 динара. Карте се могу набавити на свим продајним местима Gigstix-a.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања