ГетеФест 2016 у Културном центру Новог Сада

06/10/2016
ГетеФест 2016 у Културном центру Новог Сада

goethe-fest-2016-ns-naslovnica-60x40

Фестивал савременог немачког филма ГетеФЕСТ који успешно, 5. пут за редом, организују Гете Институт и Културни центар Новог Сада биће одржан од 13. до 19. октобра у Великој сали КЦНС под слоганом „Стварност уједа“. Карте по цени од 200,00 динара могу се купити на благајни Културног центра Новог Сада, Католичка порта 5. Благајна ради од 18 часова. Каталог овогодишњег Фестивала можете преузети овде

Публика у Београду, Новом Саду и Нишу имаће прилику да види укупно дванаест филмова, током седам фестивалских вечери. У питању је одабир филмова са Берлинала 2016. али и најважније актуелне добитнике Немачке филмске награде.

Отварање Фестивала заказано је за четвртак 13. октобра у 20 часова пројекцијом филма редитељке Дорис Дерије “Поздрави из Фукушиме”. Филм говори о младој Немици која бежећи од неостварених животних снова путује у Јапан и придружује се организацији Clown4Help. Ауторка спаја фикцију и реалност, а као стилско средство користи црно-беле снимке пејзажа које је након хаварије у јапанској нуклеарној електрани начинила остарела гејша, једна од две главне јунакиње филма.Из овогодишне селекције издваја се  немачки филм у званичној конкуренцији Берлинала – “24 недеље” Ане Зора Берахед. Млада редитељка користи документаристичку камеру, а поред глумаца ангажује право медицинско особље у потресној причи о жени која сазнаје да ће дете које носи највероватније имати тежак хендикеп, па је принуђена да донесе одлуку о даљем току трудноће. Главну улогу игра позната немачка глумица Јулија Јенч.

Љубитеље доброг филма ове године очекује и филм “Агонија” Давида Клеја Дијаза који говори о судбини двоје протагониста помоћу вести из две реалности, а бави се порастом насиља и недостатком перспективе за младе људе између 20 и 30 година.На програму је и дебитантски дугометражни играни филм редитеља Томаса Штубера “Херберт”, који је добио сребну Немачку филмску награду у категорији играни филм, док је глумац Петер Курт освојио прву награду за главну мушку улогу. Сценарио о боксеру који стари Штубер је писао заједно са писцем Клеменсом Мајером, који је прошле године био почасни гост ГоетхеФЕСТа”.

Актуелне теме миграције и избеглиштва заступљене су у филму „Отац” (Бабај) дебитанта Висара Морине, о дечаку са Косова који 90-их година 20. века сам креће за Немачку не би ли пронашао оца, као и у дипломском филму “Метеорштрасе” Алине Фишер, о младићу из Либана који је успео да стигне у Берлин, али без икаквих изгледа за будућност… Врхунац, а уједно и завршница 5. ГоетхеФЕСТ-а биће филм „Држава против Фрица Бауера “ Ларса Краумеса, добитника златне Немачке филмске награде за 2016. у бројним категоријама. Филм се бави Немачком након Другог светског рата и борбом непоколебљивог државног тужиоца Фрица Бауера да изведе пред суд нацистичке злочинце и да их осуди за злодела која су починили у концентрационим логорима…

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања