Geopolitika Moldavije – republika kompleksnih izazova

16/08/2018

Tribina „Geopolitika Moldavije – republika kompleksnih izazova”, održana je u četvrtak 16. avgusta u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Predrag Rajić, pravnik.

Rajić je prvo od tri predavanja o Moldaviji započeo ocenom da je to jedna od najkompleksnijih država Evrope, mada na prvi pogled ne deluje tako. Republikom Moldavijom malo ko se bavi u svetu i ona biva tema samo onda kada dođe do određenih krupnijih pomeranja, a reč je o državi koja je ozbiljno potencijalno žarište geopolitičkih sukoba, državi u kojoj se sučeljavaju razni interesi.

– Republika Moldavija je u konstantnom sukobu sa najmanje dva entiteta i dva koncepta. To su unionistički i suverenistički koncept. Prvi koncept podrazumeva da bi Republika Moldavija, s obzirom na to da joj je domicilno stanovništvo rumunsko, samim tim trebalo da bude u sastavu Rumunije – kazao je autor tribine.

U nastavku, Rajić je naglasio da Republika Moldavija danas u međunarodno priznatim granicama i kao članica Ujedinjenih nacija nije isto što i Moldavija. Jer, istorijski gledano, Moldavija je širi geografski prostor koji je u dalekoj prošlosti bio pod uticajem Rimljana. Nešto veća teritorija Moldavije, njen istočni deo, danas se nalazi u Rumuniji.

Najznačajniji vladar Kneževine Moldavije (Moldove), koja je postojala od 14. do početka 19. veka, bio je Stefan Veliki koji je vladao ovim prostorom duže od pola veka. On je ustrojio vlast u Moldaviji, stvorio od nje zasebnu državu ulazeći, pritom, u velike sukobe sa Mađarima i Poljacima.

– Stefan Veliki je i danas zajednička tačka za obe sukobljene struje, za one koji se zalažu za prisajedinjenje Rumuniji, kao i za pobornike suverenističke opcije. Pripadnici jedne opcije ističu da je on bio veliki vladar koji je sačuvao jezik i kulturu, a druga opcija potencira da je i u njegovo vreme Moldavija bila nezavisna država, pa zašto to ne bi bila i danas – objasnio je autor aktuelnu situaciju u Moldaviji.

Gledano dublje u istoriju, može se reći da je uticaj Rusije na ovaj prostor bio veliki i pre 1812. godine, kada je današnja Moldavija bila sastavni deo ruske imperije. Tada je udaren temelj savremenoj Republici Moldaviji, jer je došlo do podele koja postoji i danas. Za reku Prut, koja je danas granica između Rumunije i Moldavije, Rumuni kažu da razdvaja jedan – isti narod.

Moldavija je u periodu od 1944. do 1991. bila u sastavu SSSR-a, a nezavisnost je proglasila 1991. godine.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja