Геополитика Молдавије – република комплексних изазова

16/08/2018

Tрибина „Геополитика Молдавије – република комплексних изазова”, одржана је у четвртак 16. августа у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

Рајић је прво од три предавања о Молдавији започео оценом да је то једна од најкомплекснијих држава Европе, мада на први поглед не делује тако. Републиком Молдавијом мало ко се бави у свету и она бива тема само онда када дође до одређених крупнијих померања, а реч је о држави која је озбиљно потенцијално жариште геополитичких сукоба, држави у којој се сучељавају разни интереси.

– Република Молдавија је у константном сукобу са најмање два ентитета и два концепта. То су унионистички и суверенистички концепт. Први концепт подразумева да би Република Молдавија, с обзиром на то да јој је домицилно становништво румунско, самим тим требало да буде у саставу Румуније – казао је аутор трибине.

У наставку, Рајић је нагласио да Република Молдавија данас у међународно признатим границама и као чланица Уједињених нација није исто што и Молдавија. Јер, историјски гледано, Молдавија је шири географски простор који је у далекој прошлости био под утицајем Римљана. Нешто већа територија Молдавије, њен источни део, данас се налази у Румунији.

Најзначајнији владар Кнежевине Молдавије (Молдове), која је постојала од 14. до почетка 19. века, био је Стефан Велики који је владао овим простором дуже од пола века. Он је устројио власт у Молдавији, створио од ње засебну државу улазећи, притом, у велике сукобе са Мађарима и Пољацима.

– Стефан Велики је и данас заједничка тачка за обе сукобљене струје, за оне који се залажу за присаједињење Румунији, као и за поборнике суверенистичке опције. Припадници једне опције истичу да је он био велики владар који је сачувао језик и културу, а друга опција потенцира да је и у његово време Молдавија била независна држава, па зашто то не би била и данас – објаснио је аутор актуелну ситуацију у Молдавији.

Гледано дубље у историју, може се рећи да је утицај Русије на овај простор био велики и пре 1812. године, када је данашња Молдавија била саставни део руске империје. Тада је ударен темељ савременој Републици Молдавији, јер је дошло до поделе која постоји и данас. За реку Прут, која је данас граница између Румуније и Молдавије, Румуни кажу да раздваја један – исти народ.

Молдавија је у периоду од 1944. до 1991. била у саставу СССР-а, а независност је прогласила 1991. године.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања