Geopolitika Moldavije – kojim putem će krenuti Kišinjev?

03/10/2018

Tribina „Geopolitika Moldavije – kojim putem će krenuti Kišinjev?” održana je u sredu, 3. oktobra, u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Predrag Rajić, pravnik.

Na predavanju je bilo reči o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Moldaviji, o političkim turbulencijama pred parlamentarne izbore.

– Moldavija je demokratska država ne samo po ustavu nego i po živom političkom ambijentu u kojem postoji pluralitet mišljenja, sloboda okupljanja i iznošenja različitih mišljenja – rekao je Rajić u uvodnom delu predavanja.

Autor je konstatovao i da u toj državi postoji i relativna sloboda medija, jer nema direktnog pritiska države na medije, ali postoji pritisak koji se može okarakterisati kao oligarhijski.

– Na postsovjetskom prostoru mnogo toga može se kupiti novcem, pa mediji i političke partije, ali i sam parlament, često menjaju svoje stavove. To moldavsku političku scenu čini jednom od najfrekventnijih – partije lako nastaju, cepaju se i nestaju – rekao je Rajić naglasivši da je u Moldaviji izražen visok stepen korupcije i nizak standard koji je čini najsiromašnijom zemljom Evrope.

Govoreći o političkim partijama posle osamostaljenja Moldavije 1991. godine, treba pomenuti da je jedna od prvih formiranih bila Komunistička partija, nastavljač komunističke ideologije iz perioda SSSR-a. Demokratska partija Moldavije dominantna je u poslednje četiri godine i uz socijaliste je u ovom momentu najbitnija. Ujedno je i vladajuća politička opcija u ovoj državi. Premijer Pavel Filip dolazi iz njihovih redova.

     Liberalne demokrate, umereno desno orijentisana opcija, u ovom trenutku su u rasulu, naročito posle nedavnog hapšenja njihovog lidera Vlada Filata. Ali, čini se da je taj „cunami” prevaziđen i oni će gotovo izvesno biti deo jedne koalicije na predstojećim izborima u februaru 2019. godine.

    Liberali su godinama bili privrženi ujedinjenju sa Rumunijom i danas su najotvoreniji zagovornici te opcije. Tu je i Naša partija koja je nastala pre nekoliko godina i kojom rukovodi Renato Usati, „lice sa poternice” u Moldaviji i bivši gradonačelnik jednog grada u kojem nikada nije živeo.

     U trećem bloku su dve partije novijeg datuma, desne i prozapadne orijentacije, i, prema Rajićevoj oceni, pred njima je budućnost. Prva je Akcija solidarnosti (PAS) na čijem je čelu Maja Sandu, poliglota, bivša ministarka prosvete u Vladi Moldavije, školovana u inostranstvu.

     Tu je i partija Dostojanstvo i istina (Platforma DA), iznikla na višemesečnim demonstracijama protiv Vlada Pahotniuka i Demokratske partije Moldavije. Zagovara ulazak države u EU.

– Predstojeći izbori će, između ostalog, pokazati i da li je moguća koalicija između socijalista i demokrata, što bi definitivno potvrdilo ono što sve vreme Platforma DA i PAS govore: da su te dve opcije sve vreme u dosluhu  – zaključio je Rajić na kraju tribine.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja