Геополитика Молдавије – којим путем ће кренути Кишињев?

03/10/2018

Tрибина „Геополитика Молдавије – којим путем ће кренути Кишињев?” одржана je у среду, 3. октобра, у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

На предавању је било речи о актуелној политичкој ситуацији у Републици Молдавији, о политичким турбуленцијама пред парламентарне изборе.

– Молдавија је демократска држава не само по уставу него и по живом политичком амбијенту у којем постоји плуралитет мишљења, слобода окупљања и изношења различитих мишљења – рекао је Рајић у уводном делу предавања.

Аутор је констатовао и да у тој држави постоји и релативна слобода медија, јер нема директног притиска државе на медије, али постоји притисак који се може окарактерисати као олигархијски.

– На постсовјетском простору много тога може се купити новцем, па медији и политичке партије, али и сам парламент, често мењају своје ставове. То молдавску политичку сцену чини једном од најфреквентнијих – партије лако настају, цепају се и нестају – рекао је Рајић нагласивши да је у Молдавији изражен висок степен корупције и низак стандард који је чини најсиромашнијом земљом Европе.

Говорећи о политичким партијама после осамостаљења Молдавије 1991. године, треба поменути да је једна од првих формираних била Комунистичка партија, настављач комунистичке идеологије из периода СССР-а. Демократска партија Молдавије доминантна је у последње четири године и уз социјалисте је у овом моменту најбитнија. Уједно је и владајућа политичка опција у овој држави. Премијер Павел Филип долази из њихових редова.

     Либералне демократе, умерено десно оријентисана опција, у овом тренутку су у расулу, нарочито после недавног хапшења њиховог лидера Влада Филата. Али, чини се да је тај „цунами” превазиђен и они ће готово извесно бити део једне коалиције на предстојећим изборима у фебруару 2019. године.

    Либерали су годинама били привржени уједињењу са Румунијом и данас су најотворенији заговорници те опције. Ту је и Наша партија која је настала пре неколико година и којом руководи Ренато Усати, „лице са потернице” у Молдавији и бивши градоначелник једног града у којем никада није живео.

     У трећем блоку су две партије новијег датума, десне и прозападне оријентације, и, према Рајићевој оцени, пред њима је будућност. Прва је Акција солидарности (ПАС) на чијем је челу Маја Санду, полиглота, бивша министарка просвете у Влади Молдавије, школована у иностранству.

     Ту је и партија Достојанство и истина (Платформа ДА), изникла на вишемесечним демонстрацијама против Влада Пахотниука и Демократске партије Молдавије. Заговара улазак државе у ЕУ.

– Предстојећи избори ће, између осталог, показати и да ли је могућа коалиција између социјалиста и демократа, што би дефинитивно потврдило оно што све време Платформа ДА и ПАС говоре: да су те две опције све време у дослуху  – закључио је Рајић на крају трибине.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања