Геополитика и хибридни рат

10/10/2018

   У оквиру циклуса Разговори о геополитици, трибина „Геополитика и хибридни рат” одржана је у среду, 10. октобра, у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милорад Вукашиновић, новинар и публициста. О овом феномену говорио је и Небојша Вуковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду.

Вукашиновић је на самом почетку представио свог госта Небојшу Вуковића: дипломирао је на Филозофском факултету у Новом Саду 1998. године и непосредно потом почео да се бави геополитиком, геостратегијом, политичком географијом, анализом америчке глобалне политике и Русијом. Магистрирао је 2006. године тезом, доцније преточеном у изузетну књигу: „Логика империје – Николас Спајкман и савремена америчка геополитика”.

     Отварајући тему трибине „Геополитика и хибридни рат”, Вукашиновић је рекао да се током последње две деценије, у западној, али и незападној (руској, кинеској) стручној литератури, публицистици и периодици појавило мноштво прилога о феномену тзв. хибридног рата.

Хибридни рат могао би се дефинисати као оружани сукоб који у себи садржи одлике како „традиционалног”, односно конвенционалног рата међу државама са масовном употребом технике и људства, тако и герилског или партизанског ратовања.

     У наставку трибине Небојша Вуковић указао је на то да се појам хибридни рат у стручној и војној литератури појавио 1998. године. То је био усамљени случај, а од 2004. године тај појам све чешће улази у употребу и у стручној публицистици и у медијима.

– Хибридно је све оно што је настало укрштањем и тај термин најчешће се везује за животиње и биљке или се употребљава у технологијама  аутомобила, а данас је та реч увелико надмашила своје пољопривредно-технолошко значење – казао је Вуковић.

Он је у наставку објаснио да класична дефиниција рата каже  да је то друштвенополитичка појава, односно продужење политике насилним средствима. Један од првих који су употребили синтагму хибридни рат пре више од десетак година био је актуелни амерички државни секретар за одбрану генерал Џејмс Матис (познат по надимку Бесни Пас).

Хибридни рат могу да воде државе или политичке групе и тај сукоб обухвата различите начине ратовања, укључујући конвенционалне капацитете (авиони, тенкови, артиљерија) и нерегуларне тактике и формације (терористички акти, напади бомбаша самоубица), што је било веома присутно у Сирији и Ираку, а данас у Авганистану.

     Поред уобичајене конвенционалне борбе, у хибридном рату води се и специфична политичко-психолошка борба чије је поприште становништво државе, његова свест и наклоност.

    Најпознатији хибридни ратови су они између Израела и покрета Хезболах 2006. године, затим тренутно замрзнути рат на истоку Украјине 2014. године, као и актуелни рат у Сирији који је започео 2011. године.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања