Геополитика хаоса

23/04/2018

Tрибина „Геополитика хаоса” одржана је у понедељак, 23. aприла у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милорад Вукашиновић, новинар и публициста.

На овој трибини је било речи о актуелним догађајима у свету, нарочито о последњим дешавањима на Блиском истоку, односима на релацији Запад–Русија, али и геополитичким последицама ових догађаја на постјугословенском простору.

Објашњавајући наслов свог предавања „Геополитика хаоса”, Вукашиновић је казао да је реч о наслову књиге која се пре неколико година појавила код нас под окриљем Института за геополитичке студије, насталог 1998. године у Новом Саду. Реч је о огледу знаменитог француског геополитичара шпанског порекла Ињасија Рамонеа који је написао књигу под истим насловом. Он је користио синтагму о „глобалном нереду”.

Рамоне је мислио да је на развалинама Хладног рата настао нови свет у којем више нема ни минимума универзалне сагласности ни међународног јавног права и у којем су урушене биполарне структуре светске заједнице настале после Другог светског рата на челу са Уједињеним нацијама.

Вукашиновић је, потом, казао да већ дуже време заступа становиште да је Трећи светски рат већ у току, а реч је о ратовима ниског и средњег интензитета. Питање је да ли ће тај рат из једне релативно контролисане фазе прећи у фазу која не може да се контролише. Свет је, сматра Вукашиновић, поводом Сирије на ивици свеопште катастрофе.

– У вези са Сиријом, непосредно и посредно, неко је избројао интересе између 75 и 80 светских држава. Шта је то него светски рат – рекао је Вукашиновић.

Осврнувши се на југословенску кризу, разарање Југославије деведесетих година, а нарочито 1999., аутор је приметио да тек данас видимо да Југославија није била јединствен, изолован случај у међународној политици, него део једног вешто осмишљеног плана. Каснији догађаји потврдили су да је југо-криза била прва епизода у сукобу који се шири.

Подсетивши на изјаву Карла Билта да је највећа опасност за западну цивилизацију православље, а не исламски фундаментализам, аутор је рекао да у елитистичким круговима Запада очигледно постоје одређене тенденције те врсте. Европа је, закључио је Вукашиновић, највећа жртва последица бомбардовања Сирије.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања