Геополитика Белорусије – вишезначна прошлост и мистична садашњост

12/04/2018

Tрибинa „Геополитика Белорусије – вишезначна прошлост и мистична садашњост” одржана је у четвртак 12. априла у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био јe Предраг Рајић, правник.

У кратком осврту на историјат Белорусије, предавач је нагласио да је ова источноевропска земља данас чланица Уједињених нација, али и Заједнице независних држава коју чини већина земаља некадашњег СССР-а. Заједнице независних држава је формирана с циљем да ове државе својим грађанима олакшају решавање животних питања, попут социјалног осигурања, али и да се тим државама омогући трговина по нижим царинским стопама.

     Поред тога, Белорусија једина од бивших совјетских чланица има посебан однос са Русијом. Реч је о некој врсти федерације која је формирана 90-их година и данас углавном функционише првенствено на политичком нивоу. Уз сарадњу са „братском земљом”, како Белоруси ословљавају Русију, савремена Белорусија успева да извлачи корист и на Западу, иако у много чему није комплементарна са западним капиталистичким државама.

     Рајић је у наставку предавања рекао да Белоруси имају два блиска братска народа – Русе и Украјинце. То заступа званична белоруска политика са председником Александром Лукашенком на челу, чак и после украјинске кризе. Лукашенко је у више наврата посетио и Кијев и Москву, а преговори о окончању рата вођени су у Минску, уз посредовање Белорусије.

     Белоруси су у прошлости увек били окружени надмоћнијим силама (Литванцима, Пољацима, Русима, Швеђанима и Немцима), али су увек успевали да, у различитим облицима, очувају свој идентитет и суверенитет.

Као најзначајнији датум у новијој белоруској историји, Рајић је навео 5. децембар 1917. године када је формирана прва Народна белоруска скупштина на којој је расправљано о основама за формирање белоруске државе. На заседању је дошло до дубоке поделе на два табора – први се залагао за самосталну државу, а други за формирање Белоруског обласног комитета са широком аутономијом у саставу Русије.

     – Од тог датума па до сламања царске Русије и доласка комуниста на власт, у званичној политици Минска и Москве више није помињано питање самобитности Белоруса као политичког фактора. Обе стране су га признавале – закључио је Рајић на крају трибине уз најаву да ће и наредних неколико предавања посветити Белорусији.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања