Геополитика Белорусије – утицај совјетске ере на садашњост

14/05/2018

Tрибина „Геополитика Белорусије – утицај совјетске ере на садашњост” одржана je у понедељак 14. маја у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био јe Предраг Рајић, правник.

Било је то друго по реду предавање из циклуса о геополитици Белорусије. Аутор је на почетку трибине подсетио на то да се после Првог светског рата Белорусија нашла у незгодној ситуацији као део царске Русије која се распадала.

На територији тадашње Белорусије јавили су се разни покрети који су имали национални предзнак и одлике националног буђења. Најизраженија су била два супротстављена покрета, а постојао је и трећи који се залагао за самостални пут Белорусије, независно од проруске и пропољске политике.

Тридесетих година Белорусија је прошла кроз Стаљинове чистке. Државна комисија СССР-а утврдила је да је више од 60.000 грађана Белорусије било директно обухваћено чисткама Стаљина и НКВД-а. У овом периоду Белорусија је била изразито пољопривредна република.

У наставку предавања, Рајић је напоменуо занимљивост у вези са историјатом белоруске заставе која је у периоду од 1945. до 1950. године мењана четири пута. Напослетку, 1951. усвојена је застава која је, изузимајући чекић и звезду, идентична данашњој застави, симболу самосталне Белорусије.

За разлику од осталих република, које су 90-их година прошлог века већ имале изражен национални моменат и допринеле су распаду СССР-а, у Белорусији је тада постојао, а постоји и данас – етнички склад. Године 1990. белоруски парламент је прогласио сувереност, али још увек не и независност, мада се већ знатан део совјетских република осамосталио.

Тек 25. августа 1991. године Белорусија је била међу последњим републикама које су прогласиле своју независност. Према Уставу, Белорусија је република са председником, као шефом државе. Од 1995. године то је Александар Лукашенко, који и данас представља најзначајнију политичку фигуру у тој држави.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања