Гавран Ананда у Културном центру Новог Сада

11/08/2015

Изложба под називом „Гавран Ананда у савременом свету“, уметника Драгана Раденовића, свечано је отворена на Трибини младих Културног центра Новог Сада и траје до 20. августа. О уметнику светског гласа и његовим радовима – скулптурама, говорили су директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, члан Градског већа задужен за културу Вања Вученовић, новинарка Марина Мирковић, пријатељ аутора и естетски хирург др Димитрије Панфилов, а у име центра „Христрограм“ који је један од организатора поставке,  посетиоцима се захвалила Јелена Делибашић.

Драган Раденовић, Новосађанима је приредио прави мали спектакл, отмени преформанс у којем су се преплитале ноте композитора Ханса Зимера (Раин ман) уз поучне речи владике Николаја Велимировића „Речи о Свечовеку: Ананда – вран гавран на кружноме путу“, причајући причу којом је уметник желео да дочара радове. Свечаном отварању пристуствовали су и музичари из Хјустона, харфискиња Тереса Хани са супругом Лоренцом Мелом, флаутистом.

Изложба „Гавран Ананда у савременом свету“ се на озбиљан начин разрачунава са мноштвом парадокса. Почев од тога да се култура маргинализује својом доступношћу, па све до повећаног броја медија који својим присуством уједно и троше ексцентрични уметнички израз. Раденовић не одступа од старих симбола, који су пркосно ницали из хиљадугодишњих религија, ратова и страдања, направивши вешт отклон од њиховог значења. Директор Културног центра Бојан Панаотовић захвалио се уметнику што пружа прилику Новосађанима да погледају његов несвакидашњи рад, који је признат у свету. – Мало је рећи да сам почаствован што се овакав уметник представља код нас у Културном центру Новог Сада. Такође ми је драго што је велика заинтересованост медија и публике за ову изложбу – рекао је Панаотовић.

Раденовић у свом раду користи старе симболе и користи симболику Гаврана који је од нордијске па све до модерне америчке књижевности представљао огледало и мост између света живих и мртвих. Као проверени еуридита, Драган Раденовић се ослања на акумулирана знања и остварену традицију. Подршка Градског већа за културу Града Новог Сада није изостала, те је члан Градског већа задужен за културу Вања Вученовић истакао  да су ретки моменти када се са дубоком пажњом могу посматрати дела која са собом носе овако дубоке симболе. – Гледајући ова дела, можемо да се запитамо шта је суштина живота и света. На свима нама је да дођемо до суштине коју је сам уметник хтео да искаже – рекао је Вученовић.  

Своја настојања уметник уграђује у већ створене ентитете, преобликујући, разарајући, али и рађајући нове консеквенце. Зато ова изложба уједно представља спој више уметности, које се несметано крећу ка својој тачки спајања. Вајар и професор Драган Раденовић рођен је 1951. године у Сарајеву. Детињство које проводи на острву Брачу и уопште играјући се по вишевековним улицама Шибеника, заувек ће остати урезано као подсетник на елегантни спој великих култура. Захваљујући том залогу еминенти уметник ће лако очувати црте своје оригиналности и након стечене докторске дисертације у Москви, те улоге предавача на Кембриџу и Харварду. Иза Драгана Раденовића су изложбе у најзначајнијим културним метрополама, као и скулптура највећег америчког филозофа Виларда Ван Ормана, глумице и кнегиње Грејс Кели, револуционарног атлетичара Џона Келија… За његов рад велико интересовање исказују и неки од најмоћнијих и најугледнијих личности на свету, а довољно је само споменути имена Владимира Путина, Николе Саркозија, Јована Павла II…

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања